Rekord

2023.01.25. 10:50

A legmelegebb januárok között lesz az idei

Hétvégére megérkezik a hideg, de egy hónap és itt a tavasz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Maria Markevich

„Az idei tél egy napra esett” – írták a közösségi médiában azok, akik kiélvezhették a hétvégén lehullott havat a Dunántúlon. Bár tény, hogy a hegycsúcsainkon és a magasabban fekvő településeken még mindig van 10–40 centi hó, ettől függetlenül a megszokott kép tárul elénk: az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb van – írja a Bors.

A lap egyik olvasója, Attila hívta fel a figyelmet, hogy január eltelt 22 napjából mindössze egyetlen alkalommal figyelt meg fagyot, és ilyen szerinte még nem volt. A Bors megkérdezett egy szakértőt, vajon mit mutatnak a számok.

Az szinte biztos, hogy a mérések kezdete óta ez a január lesz minden idők legcsapadékosabbja. De azt, hogy a rangsorban ez hányadik legmelegebb  január lesz, elhamarkodott lenne kijelenteni

– mondta a Borsnak Bakota Zsolt, a Metnet.hu előrejelzője. – A hónap elején melegrekordok dőltek, akadt olyan térség, ahol 18-19 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. 

A januárból tehát úgy tűnik, hiánycikk lett a hideg, kérdés azonban, hogy mi vár ránk a folytatásban.

– Szerdán kezd a hideg levegő újra beszivárogni Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy 

 

csütörtöktől vasárnapig a csúcsértékek 0 és 5 Celsius-fok között várhatók, míg éjszaka országszerte fagyni fog, –1 és –6 Celsius-fok közti minimumokra számíthatunk. 

 

Megjegyezném: a január végén szokásos maximum-hőmérséklet 3-4 Celsius-fok körül van, tehát az átlag köré hűlünk vissza – magyarázta a meteorológus, tehát a hónap során összegyűjt pozitív anomália (amennyivel melegebb volt, mint az átlaghőmérséklet) nem fog csökkenni.

 

Véleményem szerint az idei ott lesz a tízlegmelegebb január között, de a pontos számokra február első napjaiig várnunk kell 

 

– zárta az interjút Bakota Zsolt.

 

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában