haon-sportoldal

2007.06.17. 18:06

Skaliczki a DVSC-Aquaticumnál

<p>Váltott a Loki-vezetés: Nagy Ivett után újabb nagyhal: Skaliczki az új szakosztálymodell csúcsán a szövetségi kapitány, de Varga marad a vezetőedző. <BR /></p>

Debrecen – A DVSC-Aquaticum számára a szezon igencsak változatosra sikerült, voltak kiemelkedő és gyengébb eredmények, illetve egy edzőváltás is „borzolta a kedélyeket” a debreceni alakulat háza táján. Az eddigi produkciókról, de főként a jövőről kérdezte a Napló a klub ügyvezetőjét, Fekete Györgyöt.

Napló: Az idény előtt kijelölt célkitűzéseket nem tudta maradéktalanul teljesíteni a gárda, mennyire jelentett csalódást a szezon a klubvezetés számára?

Fekete György: Valamennyi célunkat valóban nem tudtuk teljesíteni, de a háromfrontos megmérettetésből két sorozatban a várakozásoknak megfelelően szerepeltek a lányok. A nemzetközi porondon, az EHF-kupában a későbbi döntős dán Ikast ellen búcsúztunk mindössze egygólos különbséggel, de összességében a román Zalau, a francia Metz és az Ikast elleni valamennyi meccsünkön tisztességesen helytálltunk. A Magyar Kupában a célkitűzést, a legjobb négy közé kerülést viszonylag könnyen abszolváltuk, a négyes döntőben pedig a későbbi győztes Győr ütött el bennünket a fináléba jutástól. A mai napig állítom, ha a lányok elhitték volna, hogy legyőzhetjük Görbiczéket, akkor semmilyen külső körülmény nem befolyásolhatta volna a végeredményt.

Napló: Viszont a bajnoki küzdelemsorozatban érték pofonok a Lokit.

Fekete György: A bajnoki szereplésünk egyértelműen csalódás, hiszen a rajt előtti előzményeket figyelembe véve reális, elérhető célnak tekintettük a legjobb négy közé jutást. Igazából nem is a megszerzett 5. hely, ami bosszantó, hanem az, hogy az alapszakaszban nem játszottunk jól. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a Cornexi elleni hazai meccsünket kivéve nem nyertünk rangadót, ráadásul nálunk gyengébb csapatoktól szenvedtünk vereséget Kiskunhalason és Hódmezővásárhelyen.

Napló: A gyengébb produkciónak edzőváltás lett az eredménye; a szezon közben Bíró Imrét Varga József váltotta a kispadon.

Fekete György: Nem titok, már korábban felmerült az edzőváltás lehetősége a tulajdonosi körben, több edzővel is folytak tárgyalások, ám Bíró Imre maradt a vezetőedző. Viszont amikor elkerülhetetlenné vált a váltás, akkor Varga Józsefen kívül más személy képbe sem került. A tények azt mutatják, jó döntést hoztunk, hiszen Józsi bebizonyította szakmai rátermettségét és kihozta a maximumot a csapatból.

Napló: Viszont az új szezonban egy más szakmai modell szerint működik majd a klub.

Fekete György: Varga Józsi szakmai felkészültsége elvitathatatlan, debreceni kötődésű, kiválóan ismeri a csapat gerincét, ám úgy éreztük, új, külső impulzusra van szüksége a Lokinak ahhoz, hogy még sikeresebb, még eredményesebb legyen. Az új szakmai modell lényege, hogy a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Skaliczki László lesz a DVSC-Aquaticum szakmai igazgatója, Varga József továbbra is vezetőedző marad, míg Ajtonyné Bielek Ilona személyében külön kapusedző készíti fel a hálóőreinket.

Napló: Skaliczki László óriási szaktekintélynek számít, hogyan sikerült Debrecenbe csábítani?

Fekete György: Nem volt egyszerű dolog, ugyanis az első megkeresésünk márciusban volt és csak most sikerült megállapodnunk. Amikor már a konkrét elképzelések kerültek sorra, akkor a tulajdonosi kör gyorsan közös nevezőre jutott az edzővel. Köztudomású, Skaliczki a férfi válogatott kapitánya, ezért a debreceni munkája is ettől függ leginkább, amikor ideje engedi, akkor részt vesz a Loki edzésein, edzőtáborozásán, mérkőzésein, és kiveszi a részét a játékosok egyéni képzéséből, illetve a mérkőzések, ellenfelek elemzéséből. A szakmai igazgató és a vezetőedző pontos hatás-, és feladatkörét a felkészülés kezdetére pontosítjuk.

Napló: A holtidényben egy dolog foglalkoztatja leginkább a szurkolókat: a játékosmozgás. Hogyan alakul a DVSC játékoskerete?

Fekete György: A legelején szeretném leszögezni: a tavalyi csapat valamennyi játékosát meg akartuk tartani, ráadásul Sopronyi Anett és Rácz Emese saját nevelésű játékosaink, azért még fájóbb, hogy más csapatba igazoltak. Tánya Vorozscova idény közbeni sérülésekor merült fel egy meghatározó kapus szerződtetése, így került hozzánk a válogatott Triffa Ágnes. Mivel Tánya időközben felépült és jó teljesítményt nyújtott, így szerződést hosszabbítottunk vele. Mivel négy kapusra nincs szükség, így a két fiatal hálóőrünk Király Annamária és Kiss Éva közül azért döntöttünk Kiri kölcsönadása mellett, mert ő az érettebb játékos, neki igazi fejlődést jelenthet, ha a Derecske színeiben állandó lehetőséghez jut az élvonalban.

Napló: A három távozó játékos mellett kik azok akik érkeznek, illetve érkezhetnek a csapathoz?

Fekete György: A szakmai stábbal egyeztetve mindenképpen jobbszélsőre, jobboldali átlövőre és beállósra van szüksége a Lokinak, ennek érdekében 10 hazai és külföldi válogatott játékossal kezdtünk tárgyalásokat. Sajnos sok esetben kiderült, egy Bajnokok Ligája szereplés, vagy egy külföldi bajnokság kedvezőbb ajánlat a debreceninél, de nem adjuk fel a harcot. Idáig sikerült megszereznünk az eddig a Dunaferrben játszó Nagy Ivettet és egy külföldi válogatott beállóst, de az átlövő, vagy átlövők esetében még tovább dolgozunk. A DVSC vezetése a jövőben is támaszkodni kíván a saját nevelésű játékosokra, így például Hornyák Dórának, Kovács Adriennek és Kazai Anitának is helye lehet a jövő csapatában.

Napló: A még függőben lévő esetleges szerződések mennyiben befolyásolják a csapat célkitűzéseit a következő idényre vonatkozóan?

Fekete György: Különösen nem befolyásolja, úgy érezzük, erős a keret és a szakmai munka a Lokinál, ezért mindenképpen előrébb kell lépnünk az előző idényhez képest. A bajnokságban mivel nem lesz rájátszás, így a dobogóra jutás az elvárás a lányoktól. A DVSC működtetéséhez eddig is minden feltételt megteremtettek a tulajdonosok, ami ezután is így lesz, sőt a közeljövő még magasabb céljai megvalósításához is segítséget nyújtanak majd.

Szimpatikus kihívás

– A meccsre járó debreceni kézilabda-szurkolók többször is láthattak a Hódosban, ugyanis nem egyszer a helyszínen néztem meg a Loki meccseit. Sok egyeztetés előzte meg a szerződésünket, végül sikerült egy olyan konstrukciót kitalálnunk, ami nem zavarja a válogatottbeli kötelezettségeimet, illetve a klubnak is segítséget jelent. Azért fogadtam el a DVSC ajánlatát, mert nagyon szimpatikus a csapat, a klubvezetés, a szurkolótábor és maga a kihívás is. Tudásom legjavával próbálom segíteni a Lokit, mert olyan közeg veszi körül a kézilabdát a cívisvárosban, ami nagy eredmények eléréséhez vezethet – nyilatkozta „székfoglalójában” Skaliczki László.

  • Nagy Ivett a Lokiban
  • KEK-ben indul a DVSC-Aquaticum
  • Mentálisan erősödött a csapat
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!