Hajdú-Bihar

2007.10.15. 16:06

Világnap a lelki egészségünkért

<p>Debrecen – A lelki és testi egészség elválaszthatatlan kölcsönhatásban van egymással, s a lélektani folyamatok negatív és pozitív irányban is hatnak a fizikai állapotra.</p>

A lelki egészség nem a véletlenen múlik, ha időt és energiát szánunk rá, elérhető és fejleszthető. Szükség van hozzá kellő önismeretre és önbecsülésre, eredményes problémamegoldó képességre, realista szemléletre és egységes életfilozófiára, érzelmi kapcsolatokra való képességre, valamint olyan értékrendre, amely irányt mutat az értelmes élethez.

1992 óta minden esztendő október 10-e a Lelki Egészség Világnapja – Magyarországon 1994 óta tartják.

Az Európai Parlamentben tavaly szeptemberben elfogadott jelentés szerint az unióban több mint 18 millió 18 és 65 év közötti ember súlyos depressziós, s évente 58 ezren vetnek véget életüknek – ám az öngyilkossági kísérletek száma ennek tízszerese. Becslések alapján 2020-ra a depresszió a második legelterjedtebb betegség lesz, szerte a világon.

Sokáig hazánk állt az élen az öngyilkosságok számát tekintve, 1988 óta azonban folyamatosan csökken a halált önként választók aránya. Jelenleg körülbelül 150 ezer mentális beteget tartanak nyilván, a depressziósok, neurotikusok aránya – a népességben végzett különböző vizsgálatok szerint – 20-40 százalék.

Ha prevencióra gondolunk, többnyire csak a testi egészség jut eszünkbe, s megfeledkezünk arról, milyen fontos a lelki egészség a betegségek megelőzésében.Mindemellett a lelki betegségek a legnagyobb gazdasági terhet róják a társadalomra.

A világnap kapcsán ezúttal tehát a lelki egészség lesz a témája a VESZ Egészség Világnapok elnevezésű programsorozatnak. Az ingyenes lakossági fórumot október 17-én, szerdán 17 órakor rendezik meg Debrecenben, a VESZ Kht. Füvészkert utcai központjának második emeletén. Az érdeklődők Garai Anna pszichiátertől kaphatnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!