Gazdaság

2020.09.30. 19:31

Standard & Poor's: 10% fölé nőhet a költségvetési hiány, ha felemelik a nyugdíjpont értékét

10% fölé nőhet a költségvetési hiány 2021-ben, amennyiben 40%-kal felemelik a nyugdíjpont értékét – hívta fel szerdán a román hatóságok figyelmét a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet – tájékoztat a Reuters.

„Az állandó kiadások ilyen jelentős növekedése káros lenne Románia költségvetési és külső teljesítményére, és nagy valószínűséggel rendezetlen költségvetési korrekciót fog okozni, ami visszahat a Covid-19-járvány utáni gazdaság törékeny fellendülésére' – állítja az S&P.

A hitelminősítő becslései szerint a nyugdíjak növekedése, más szociális kiadásokkal együtt, Románia GDP-arányos költségvetési hiányát 10% fölé növelheti 2021-ben, s ez azt követően legalább két évig így is marad.

Mindhárom nagy hitelminősítő intézet, az S&P, a Moody's és a Fitch Ratings ”BBB mínusz„ államadósság-besorolást adott Romániának, ami a legalacsonyabb szintű minősítést jelenti a befektetési kategóriában, és mindhárom negatív kilátással rendelkezik.

A közelmúltban a parlament plenáris ülése, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára eltörölte a költségvetés-kiigazításból azt a cikkelyt, amely szerint a nyugdíjpont értéke 14 %-kal emelkedik, így érvénybe lépett a korábbi nyugdíjtörvény, amely a nyugdíjpont 40%-os növekedését írja elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!