Támogatás

2020.12.01. 17:51

Öt tagország, köztük Románia is, összesen 8,5 milliárd euró kedvezményes kölcsönt kapott a SURE keretében

Öt tagország, köztük Románia is, összesen 8,5 milliárd euró kedvezményes kölcsönt kapott a SURE keretében – tájékoztat az Európai Bizottság keddi közleménye.

Forrás: Pixabay

A SURE keretében kifizetett harmadik részletből Románia és Portugália három-hárommilliárd eurót kapott, Belgium kétmilliárdot, Szlovákia 300 ezer, Magyarország pedig 200 ezer eurót. Eddig, a keddi kifizetéssel együtt 15 ország mintegy 40 milliárd eurót kapott a SURE keretében. Románia ezzel együtt 4,1 milliárd, Magyarország 504 millió euró kölcsönben részesült.

A kedden nyújtott pénzügyi támogatás annak a harmadik kötvénykibocsátásnak az eredménye, amelyet több mint 13-szor túllicitáltak. Ez megmutatkozott az előnyös árakban is, ami azt jelenti, hogy a tagállamok több hitelt kapnak, mint amennyit vissza kell fizetniük.

Az Európai Bizottság 90,3 milliárd euró kölcsönt javasolt 18 tagállamnak a munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében. A SURE eszköz meghatározó elemként épül be abba az átfogó uniós stratégiába, amely a koronavírus-járvány összefüggésében a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. Az eszköz az Európai Tanács által a munkavállalók, a vállalkozások és az országok védelme érdekében elfogadott három biztonsági háló egyike.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!