Stabilitás

2020.06.06. 14:02

Cîţu: Hamarosan visszatérünk a stabil minősítési kilátásra

A román kormány tevékenysége folyamán Románia hamarosan visszatér a stabil minősítési kilátásra – jelentette ki szombati sajtóértekezletén Florin Cîţu pénzügyminiszter.

„Ez a negatív kilátás nem ennek a kormánynak a felelőssége, de azt garantálom önöknek, hogy úgy, ahogyan mostani kabinetnek sikerült megakadályoznia a hitelminősítés lerontását, hamarosan visszatérünk a stabil kilátásokhoz. Ez az első lépés a helyes irányba '- mondta Cîţu a Victoria-palotában

A Standard & Poor's hitelminősítő intézet (S&P) negatív kilátásokkal megerősítette Románia BBB mínusz/A-3 államadós-besorolását a hosszú és rövid futamidejű adósságok esetében helyi pénznemben és devizában.

Románia minősítési kilátásai továbbra is negatívak, mivel az ügynökség az elkövetkező 18 hónapban kockázatokat lát a külső fizetési mérleg és a költségvetési egyenleg szempontjából, ha a politikai döntéshozók nem tudják stabilizálni és megerősíteni a költségvetési irányvonalat a pandémia által kiváltott recesszió után.

Az S&P leronthatja Románia hitelminősítését, ha a költségvetési és külső egyensúlyhiány továbbra is magasabb marad, mint amire az ügynökség jelenleg számít, és ha a költségvetési konszolidáció hiánya magasabb állam- és külső adósságot eredményez. Ugyancsak a besorolás csökkenéséhez vezethet, ha a gazdaságpolitika szinkronizálásának hiánya növeli az árfolyam-ingadozást, és ennek negatív következményei lesznek az állami- és a magánszektor mérlegeire.

Az S&P stabilra javíthatja Románia minősítési kilátásait, ha a kormány haladást ér el a költségvetés konszolidációjában, ami az ország államháztartásának és a külső helyzetének stabilizálódásához vezet.

Borítóképen: Florin Cîţu pénzügyminiszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!