Koronavírus Romániában

2020.03.16. 17:49

A kormány támogatja a járvány miatt kárt szenvedő cégeket

A kormány az érvényben lévő törvényektől eltérő rendelkezésekkel segíti azokat a munkáltatókat és munkavállalókat, akiket negatívan érint a koronavírus-járvány – írja egyebek mellett a szükségállapotot kihirdető, hétfőn kiadott elnöki rendeletben.

A rendelet szerint szociális védelemben részesülnek azon gazdasági ágazatok munkavállalói és családtagjaik, amelyeknek tevékenységét a hatóságok részben vagy egészben leállították.

Arra az időre, ameddig be vannak zárva az oktatási intézmények, a szülők szabadnapra jogosultak, hogy biztosíthassák a gyerekek felügyeletét. Az előírás nem vonatkozik a védelmi rendszer alkalmazottaira, a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozókra, a közegészségügyi egységek személyzetére és más, miniszteri rendeletben felsorolt kategóriákra. Béremelésre jogosultak azok az alkalmazottak, akik nem kaphatnak szabadnapot gyerekük felügyeletére, míg zárva tartanak az iskolák, amennyiben a másik szülő nem kapott szabadnapot erre a célra.

Ez alatt az időszak alatt támogatják a home office rendszerű munkát (távmunkát) mind az állami, mind a privát szférában, elektronikus formában igényelhetők a szociális juttatások és szolgáltatások, és nem vesztik érvényüket a különböző fogyatékossági besorolásokat rögzítő dokumentumok.

A rendkívüli állapot ideje alatt, néhány kivételtől eltérően, felfüggesztik a területi munkaügyi felügyelőségek által végzett ellenőrzéseket.

Ebben az időszakban érvényesek maradnak a kollektív munkaszerződések, és tilos kollektív munkakonfliktust bejelenteni, kezdeményezni vagy kivitelezni az energiaellátó rendszerben, a nukleáris energia szektorban, a megszakítás nélkül működő vállalatokban, az egészségügyi és szociális egységekben, a távközlési ágazatban, a közmédiában, a vasúti közlekedésben és közszállításban, a közműveknél, a gáz-, villamos-, hő- és vízellátással foglalkozó cégeknél.

Klaus Iohannis hétfőn rendelt el 30 napos szükségállapotot Románia területén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!