Alapkamat

2020.03.20. 19:19

2%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank

 0,50 százalékponttal 2,5%-ról 2%-ra csökkentette az alapkamat mértékét a Román Nemzeti Bank (BNR).

A jegybank igazgatótanácsának pénteki, rendkívüli ülésén hozott döntés március 23-ától, hétfőtől érvényes.

Emellett döntött a testület az irányadó kamat körüli kamatfolyosó ą1 százalékpontról 0,5 százalékpontra való szűkítéséről, illetve lejben denominált államkötvények vásárlásáról a másodlagos piacon. Úgy döntöttek, hogy a március 23-ától a betéti rendelkezésre állás kamatláb 1,50% százalék marad, a lombardhitelek kamatlába pedig 3,50%-ról 2,50%-ra csökken. Ezektől az intézkedésektől az irányadó bankközi kamatláb (ROBOR) jelentős csökkenését várják.

A BNR pénteki közleményében leszögezi, az elfogadott intézkedések célja a koronavírus-járvány lakosságra és a vállalatokra gyakorolt hatásának csökkentése.

A jegybank ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy amennyiben a helyzet megköveteli, csökkenteni fogják a pénzintézetek kötelező tartalékrátáját is. A BNR igazgatótanácsának pénteki ülésén ugyanakkor felfüggesztették a korábban megszabott ülésezési rendet, azzal a megjegyzéssel, hogy az elkövetkezőkben bármikor összeülhet a testület, ha szükségesnek vél újabb monetáris politikai intézkedéseket.

Ezt megelőzően a BNR 2018 májusában módosította utoljára az alapkamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!