Románia első nemzetközi motorverseny-pályáját építik Csergeden

<p>Románia első, nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas motorverseny-pályáját építik Maros megyében. A megyei önkormányzat szombaton, május 8-án írta alá az 55,9 millió lejes projekt kivitelezésére vonatkozó szerződést, a megvalósításra 36 hónap áll rendelkezésre.</p>

A központi régió fejlesztési ügynökségének elnöke, Simion Creţu, valamint a Maros megyei önkormányzat elnöke, Lokodi Edit Emőke május 8-án írta alá azt a szerződést, amely értelmében Maros megyében, Csergeden, a volt tankgyakorlótéren építik meg Románia első olyan pályáját, amely otthont adhat belföldi és nemzetközi motorversenyeknek, valamint a motorsport kedvelőinek is biztonságos, elkülönített, európai szintű terepet biztosít. Ezenkívűl kerékpár- és kartingversenyek is szerveznek majd itt.

A szerződés értelmében az 55 883 136 lejből a Regionális Operatív Programon keresztül 20 524 152,5 lejt biztosítanak, a megyei tanács saját költségvetéséből pedig 26 521 842,5 lejt különít el. „A pályázatot 2008 novemberében nyújtottuk be, a kivitelezésre pedig mostantól számítva 36 hónap áll rendelkezésre. A tervünket a Román Motorsport Szövetség is támogatta, mivel Romániában nem létezik ilyen pálya. Reméljük, ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a turisták több időt töltsenek Maros megyében, nemzetközi versenyek esetén pedig a külföldieket is idevonzuk, megismertetjük térségünket. Olyasmi lesz, mint a Hungaroring, csak kisebb” – fogalmazott Lokodi Edit. Így tehát 2013-ra megvalósul az egyelőre Autópark motorsportok számára nevet viselő projekt, amelynek a neve a TransilvaniaRing lehet.

A megyei önkormányzat európai projektekért felelős igazgatóságának vezetője, Valer Băţagă elmondta, az E60-as országúttól 4 kilométerre, a leendő Bukarest-Brassó-Nagyvárad autópálya közelében levő pálya hossza 3705,40 méter, szélessége 7 méter, területe 12 040 négyzetméter lesz, a központi épületben a hivatalosságok és a sajtó részére alakítanak ki termeket, a csapatok a motorokat a 10 darab duplaboxban helyezhetik el, ezenkívűl közigazgatási és mellékhelyiségek, tribün, vendéglő, egészségügyi központ várja az érdeklődőket. „A megyei tanács önrésze azért nagyobb, mert 1745 méteres bekötőútat is kell építsünk a 151B jelzésű megyei úttól a parkig, valamint a közművesítést is nekünk kell állnunk. Ha nemzetközileg is jóváhagyják, akkor akár Grand Prix Transilvania néven szervezhetünk nívós versenyeket” – vélte a szakember.

Lokodi Edit Emőke hozzátette, a motorverseny-pálya a központi (7-es számú) régiót szolgálja ki, sőt egész Erdély számára fontos lesz, mivel sem Romániában, sem Bulgáriában nincs hasonló pálya, csak Magyarországon – igaz, ott kettő is (Hungaroring és Pannonia Ring). „A mintegy 49 hektáros telket 1990 előtt a tankosok használták gyakorlópályaként, úgyhogy a rendeltetése alig módosul. Fellendíti a csergedi gazdaságot, befektetéseket vonz a térségbe. Nem tudom, mennyi pénze lesz az önkormányzatnak, de akár bankkölcsönhöz is folyamodunk”– mondta a megyei tanács elnöke.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!