Kezdődik a harc két pekingi helyért

<p>Románia - Nehéz feladat előtt áll mind a román, mind pedig a magyar női kézilabda–válogatott</p>

Gheorghe Tadici és Hajdú János együttesei egymás ellen, illetve Lengyelország és Japán ellen játszik majd kiadó két olimpiai helyért Bukarestbe.

Mint ismeretes, a nemzetközi szövetség (IHF) az elmúlt hét végén kényszerült arra, hogy „átrendezze” a három olimpai kvalifikációs csoportot, miután nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy határozott, hogy nem az IHF–tornán nyerő dél–koreai, hanem az ázsiai szövetség (AHF) által szervezett viadalon diadalmaskodó kazah csapat jutott ki a pekingi olimpiára. Ezért a Román Kézilabda Szövetség (FRH) hivatalos tiltakozást nyújtott be a nemzetközi szövetséghez amiatt.

Románia eredetileg a lengyelekkel, horvátokkal és elefántcsontpartiakkal, Magyarország pedig Franciaországban a házigazdákkal, Kongóval és Japánnal játszott volna a pótselejtezőkben. Cristian Gaţu, az FRH elnöke szerint az IHF–nél „meg kellene érteniük, hogy nem vagyunk hülyék, nem fogadhatunk el mindig mindent”. Nem csak amiatt háborognak a románok, hogy a horvátok helyett kapott magyar csapat sokkal erősebb, a japánok játékstílusát pedig „utálják”, hanem amiatt is, hogy egy héttel a pótselejtezők előtt meghozott döntés egy sor gyakorlati problémát okozott. „Elefántcsontpart nagy nehézségekkel szerezte be a küldöttség tagjai számára a vízumokat, amelyek szintén feleslegessé váltak” – sorolta Gaţu.

Tóth Tímea, magyar válogatott átlövője is értetlenül állt a döntés előtt. „Felháborított minket, hogy a felkészülés közben változtatják meg a programot. Nem mindegy, kikkel játszunk. Nem lett volna könnyű az előző csoportbeosztás sem, de ez még nehezebb” – idézi a játékos blogját a magyar olimpiai bizottság hónalapja.

Sok más ország szövetséggével ellentétben a magyarok nem nyújtottak be tiltakozó levelet a IHF–nek. Sinka László, a magyar szövetség elnöke ezt azzal magyarázta, hogy inkább a felkészülésre összpontosítottak, ugyanis – szerintük is – a legnehezebb kvalifikációs csoportba kerültek. „Szeretnénk, ha folytatódna a jó sorozat, és 1996, 2000 és 2004 után ismét ott lennénk az olimpián” – mondta Sinka

„Sajnos Mehlmann, Tomori és Pigniczki kidőlt a sorból sérülés miatt” – panaszolta a magyar kapitány Hajdú János, aki az első tornája előtt áll.

A románok sem állnak jobban, ugyanis Cristina V[rzaru és Valentina Elisei sérülés miatt kénytelen kihagyni a bukarest tornát.

A románok a lengyeleket öt góllal verték a decemberi világbajnokságon. A magyarok négy góllal győztek a vb–n a japánok ellen, kettővel a lengyelek ellen és hárommal a románokkal szemben.

A bukaresti torna menetrendje

Péntek

Magyarország – Lengyelország (15 óra; 17.25 órától, felvételről m1)

Románia – Japán (17 ó., TVR 1)

Szombat

Japán – Lengyelország (15 ó.)

Románia – Magyarország (17 ó., TVR 1, m1)

Vasárnap

Japán – Magyarország (15 ó., m1)

Lengyelország – Románia (17 ó., TVR 1).

Csoportok

I. csoport (Lipcse): Németország, Horvátország, Svédország, Kuba

II. csoport (Bukarest): Románia, Magyarország, Lengyelország, Japán

III. csoport (Nimes): Franciaország, Koreai Köztársaság, Kongó, Elefántcsontpart

Minden kvartettből az első két helyezett jut ki a pekingi olimpiára.

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Román tiltakozás a női kézisek olimpiai selejtezője miatt
  • Egy selejtező–csoportban a magyar és román női kézicsapatok

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!