ERDON Országos hírek

2008.11.04. 08:12

Verespataki beruházás: a KVvM jelentkezett

<p>A tervezett verespataki bányaberuházás környezeti jelentéséről 2009 januárjában&#160;&#160;vitasorozatot tartanak Romániában, hatásviselő félként a magyar környezetvédelmi minisztérium már bejelentkezett a részvételre.</p>

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVvM) hétfőn az MTI-vel közölte: a tervezett beruházás településrendezési tervéhez kapcsolódó nyilvános vitán részt vehetnek a potenciálisan hatásviselő országokból azon érintett magánszemélyek, civil szervezetek és hatóságok, akik előzetesen regisztrálnak a román hatóságoknál. Az érintettek 2009. január 26-ig írásos észrevételt is tehetnek a tervezett beruházáshoz. A regisztrációt 2008. december 15-ig írásban lehet megtenni. A regisztrációhoz szükséges információk a http://www.kvvm.hu honlapján olvashatók. A környezeti jelentést a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) beruházó cég készítette a verespataki iparfejlesztési övezet módosított településrendezési tervéhez. A csaknem 200 oldalas környezeti jelentés magyar fordítása, valamint a módosított településrendezési terv magyar nyelvű összegzése ugyancsak a zöldtárca honlapján olvasható.

A közlemény tájékoztat arról, hogy Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a cianidos technológiák alkalmazásának európai uniós szintű korlátozását is szorgalmazza. "A határozott és következetes fellépéssel a célom az, hogy mindent megtegyek a környezetszennyező és környezetpusztító bánya létesülése és várható, országhatáron átnyúló környezeti hatása ellen" - idézi a közlemény a minisztert. A KVvM emlékeztet arra, hogy a zöldtárca - az országhatáron átnyúló környezeti hatásokra vonatkozó espoo-i eljárás mellett - tavaly bekapcsolódott az európai uniós környezeti vizsgálati irányelv alapján a településrendezési terv környezeti vizsgálati eljárásba is. Az EU irányelve alapján a terv elfogadásakor figyelembe kell venni a jelentősen érintett országok észrevételeit, azonban Magyarországnak nincs vétójoga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!