ERDON Országos hírek

2008.10.29. 09:33

Évente hatvanezer halott

<p>Konkrét lépéseket javasol az Elnöki Hivatal közegészségügyi bizottsága annak érdekében, hogy visszanyerhesse a romániai közegészségügy a lakosság bizalmát.</p>

Évente hatvanezer romániai állampolgár hal meg a közegészségügyi rendszerben található hibák miatt — derül ki abból a felmérésből, amelyet az Elnöki Hivatal közegészségügyi bizottsága készített el. Az egyik megdöbbentő adat, hogy annak az esélye, hogy egy kisgyermek még egyéves kora előtt meghal, hatszor nagyobb Romániában, mint Svédországban. A fertőző betegségek is sokkal nagyobb arányban fordulnak elő nálunk, mint Európa más részein, s itt elég, ha a hepatitisz–B–re vagy a tuberkulózisra gondolunk, hiszen ez utóbbiban Románia vezeti az európai statisztikákat. Az elhalálozások szempontjából, ha jól felszerelt kórházak állnának a rendelkezésünkre, akkor a férfiak fele, míg a nők több mint egyharmada megmenthető lenne. Cristian Vladescu, a bizottság vezetője elmondta, hogy első lépésként a nemzeti bruttó össztermék 6%–át kellene az egészségügyre fordítani, s akkor második lépésként vissza lehetne helyezni a beteget a közegészségügyi rendszer középpontjába. Ezt követné egy olyan rendszer megalkotása, amelyben a betegnek nem kell félie attól, hogy nem kap meg mindent a gyógyulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!