ERDON Országos hírek

2008.04.03. 16:21

Utolsó figyelmeztetés Romániának az egységes segélyhívószám miatt

<p>Figyelmeztető levelet kapott csütörtökön Románia az Európai Bizottságtól (EB) a 112 egységes segélyhívószám miatt. Az EB a tárcsázók tartózkodási helyének azonosításához szükséges műszaki gondok megoldását sürgeti. A segélyhívószám miatt Bulgáriát is megintették.</p>

"A Bizottság utolsó figyelmeztetést küld Románia és Bulgária számára a 112-es egységes hívószámot illetően" - áll a levélben. A dokumentum szerint Romániában nem biztosított a híváskezdeményezés helyére vonatkozó információszolgáltatás, emiatt nem lehet beazonosítani, hogy a tárcsázó honnan telefonál. Ez például balesetek esetén fontos.

Bulgária esetében azt kifogásolják, hogy a 112-es hívószámot nem lehet az ország egész területén elérni.

A román Távközlési és Informatikai Minisztérium kezdeményezésére egyébként a bukaresti kormány március 19-én fogadta el az egységes hívószám rendszerének működéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet. Borbély Károly miniszter szerint ez lehetővé teszi, hogy még ez évben megoldódjon a rendszer működtetésének finanszírozása, a költségeket az állami költségvetés biztosítja.

A kormányrendelet tartalmazza a 112-es számot hívók földrajzi helyének meghatározását lehetővé tevő intézkedéseket is, függetlenül attól, hogy mobil vagy vezetékes hálózatról érkezik a hívás. Az ehhez szükséges műszaki megoldásokat azonban csak a nyár végétől tudják majd alkalmazni.

A rendőrség, mentőszolgálat és a tűzoltóság központjának egyszerre történő elérését lehetővé tevő 112-t múlt évben 36 millió alkalommal tárcsázták Romániában, ebből 33 millió hamis riasztásnak bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!