ERDON Országos hírek

2018.07.29. 18:43

Tomac: Orbán Viktor primitív, sértő, a románokkal és Romániával szemben valósággal lekezelő hozzáállással jött Romániába

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint Klaus Iohannis államfőnek és Viorica Dăncilă miniszterelnöknek reagálnia kéne azokra a kijelentésekre, amelyeket magyar hivatalosságok tettek Tusványoson.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint Klaus Iohannis államfőnek és Viorica Dăncilă miniszterelnöknek reagálnia kéne azokra a kijelentésekre, amelyeket magyar hivatalosságok tettek Tusványoson. Az elmúlt napokban tanúi voltunk, amint a szomszédos állam, Magyarország hivatalosságai, többek közt Orbán Viktor miniszterelnök is kioktattak minket arról, hogy miként kéne bánnunk román állampolgárainkkal. (...) Orbán Viktor primitív, sértő, a románokkal és Romániával szemben valósággal lekezelő hozzáállással jött Romániába. (...) Túllépték a diplomáciai kapcsolatok határvonalát, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy nem szeretné, ha a román külügyminisztérium meghívná a magyar nagykövetet a román nemzeti ünnepre. Megengedhetetlen, hogy a magyar állam hivatalosságaként Romániába látogatva ilyen erős politikai töltetű üzeneteket fogalmazzon meg valaki. Ezért kérjük úgy Klaus Iohannis államfőt, mint Dăncilă kormányfőt, hogy azonnal reagáljanak - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Tomac.

A PMP elnöke hozzátette, Romániának sikerült tökéletesen integrálnia a magyar közösséget 1990 után , és a magyar közösség mindent megkap, ami egy kisebbség számára szükséges ahhoz, hogy megőrizze sajátosságát és identitását. Éppen ezért úgy véljük, hogy az ilyen nyilatkozatok itt, Románia területén, egy különlegesen fontos évben, a román állam megsértését jelentik - mondta Tomac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!