ERDON Országos hírek

2010.03.06. 14:52

Átláthatóak lesznek az EU-s agrártámogatások kritériumai

<p>Az európai uniós agrártámogatások kritériumai átláthatóak, azonosak lesznek minden országban - jelentette ki Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa pénteken Nádudvaron sajtótájékoztatón.</p>

Az uniós biztos előadást tartott a harmadik alkalommal megrendezett Magyar Agrárakadémián, ezt követően újságírók előtt kifejtette: 2013 után több egyenlőségnek és több méltányosságnak kell jellemeznie az agrártámogatásokat az unióban.
    Az uniós biztos szólt arról, hogy a 2013 utáni közös agrárpolitika reformjának javaslatait az év végére készítik el, előtte széleskörűen tájékozódik a tagországokban.
    Magyarországi látogatása - fogalmazott - jól illeszkedik abba a sorba, amelynek során felkereste Németországot, Spanyolországot és Franciaországot.
    Dacian Ciolos fontosnak nevezte, hogy a döntés előkészítése során megismerjék a tagországok sokféle érdekét, fontos, hogy mindenkit meghallgassanak, és mindenki elmondhassa a közös agrárpolitikával összefüggő véleményét.
    Az unió agrárbiztosa kérdésre válaszolva beszélt a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek árstabilitásáról. Rámutatott: ez nem jelentett problémát, amíg védett, zárt volt az unió gazdasága, de miután az EU is teljesen nyitottá vált a világgazdaságban, a mezőgazdasági árak is "brutálisan ingadoznak".
    Közös feladatnak nevezte megtalálni azokat az eszközöket, amelyek megvédik a gazdákat ezektől az ingadozásoktól.
    Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az akadémia szünetében kétoldalú megbeszélést folytatott Románia korábbi agrárminiszterével, az EU jelenlegi mezőgazdasági biztosával - közölték a sajtótájékoztatón.  
    Gráf József utalt arra, hogy agrárminiszterként sokáig dolgozott együtt román kollégájával, és a legtöbb kérdésben egyetértettek.
    Mindig igyekeztünk a saját országaink és az új tagországok érdekében közösen fellépni - jegyezte meg a magyar agrárminiszter, hozzátéve, hogy Dacian Ciolosnak most bonyolultabb a helyzete, mert az egész Európai Uniót kell képviselnie.  
    Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő, a rendezvény kezdeményezője elmondta: Nádudvaron nyolc ország és Magyarország képviselői cseréltek véleményt a közös agrárpolitika kérdéseiről.  
    Kifejtette nézeteit a magyarok mellett Spanyolország, Nagy-Britannia, Portugália, Belgium, Hollandia, Görögország, Olaszország és Románia képviselője is.
    Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy rendkívül jelentős és széles körű eszmecserét folytattak, ami jelzi, hogy az agrárgazdaság ügye nem pártpolitikai, hanem nemzeti és uniós ügy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!