ERDON Országos hírek

2008.10.08. 13:23

Tiltakoznak a gyógyszerforgalmazók

<p>Az egészségügyminisztérium nem tesz eleget annak a törvény által megszabott kötelességnek, hogy átszámítsa a gyógyszerárakat, nyilatkozta a minap Robert Popescu, a Gyógyszerimportőrök és Forgalmazók Országos Egyesületének elnöke, hozzátéve: e nékül a jelenlegi helyzetben nem létezhet folyamatos gyógyszerimport.</p>

A mostani krízishelyzetet egyrészt a lej értékvesztése okozza, másrészt az, hogy az egészségügyminiszter nem engedélyezi a gyógyszeráraknak az lej-euró árfolyamához való igazítását, magyarázta a szervezet elnöke. „18 hónap alatt nem történt semmilyen igazítás, jelenleg a 3,32 lej/euró árfolyamot kell figyelembe vegyük. Ilyen körülmények között az importőrök csakis veszteséggel dolgozhatnak” - áll az egyesület közleményében.

„Nincs olyan forgalmazó, aki megengedhetné magának, hogy például 100 lejért vásároljon meg egy gyógyszert és 90 lejért adja tovább” - mondta Viorel Vasile, a Romániai Gyógyszerforgalmazók Egyesületének elnöke. Egy bizonyos onkológiai gyógyszer például 942,71 lejbe kerül a forgamazóknak, viszont csak 853,33 lejt kapnak érte a gyógyszertáraktól. Radu Popescu szerint legalább 12 százalékkal kellene nőjenek a minisztérium által szabályozott gyógyszerárak. Viorel Vasile szerint mindez nem érintené a pácienseket, hiszen ők ingyenesen jutnak hozzá az érintett készíményekhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!