ERDON Országos hírek

2008.04.01. 16:41

Szekeres Imre a romániai NATO-csúcsról

<p>A honvédelmi miniszter biztos abban, hogy a szerdán kezdődő romániai NATO-csúcstalálkozón megtörténik Horvátország felvétele, és a magyar kormány mindent megtesz, hogy Albánia és Macedónia meghívására is sor kerüljön; Szekeres Imre erről az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén beszélt, kedden.</p>

Az április 2-a és 4-e között lezajló csúcstalálkozó a NATO tagországainak vezetőit látja vendégül. A miniszter ismertetése szerint Görögország kivételével valamennyi NATO-tagállam egységesen támogatja a mindhárom országra kiterjedő bővítési döntést. A három állam tagfelvétele a Balkán stabilitását növelné és kihatna Európa egységére is - mondta a honvédelmi tárca vezetője.
Szekeres Imre közölte, a hétfő esti órákban tájékoztatást kapott az amerikai nagykövettől, hogy az Egyesült Államok javaslatot tesz majd a Görögország és Macedónia közötti névvita megoldására. A javaslat szerint "Volt Jugoszláv Szövetségi Köztársaság Macedónia" megnevezéssel vehetnék fel Macedóniát a szövetségbe. Szekeres Imre bízik abban, hogy ez Görögország számára is elfogadható lesz.
"Az viszont elfogadhatatlan, hogy egy névkérdésen akadjon meg egy ilyen ügy" - fogalmazott.
Görögország 1991 óta akadályozza az állam Macedónia néven való nemzetközi elismerését, azzal érvelve, hogy ez a név saját nemzeti történelmi örökségének része, mivel egyik északi tartományának, Nagy Sándor szülőhelyének az elnevezése.
Szekeres Imre hangsúlyozta: Magyarország a csúcstalálkozón támogatni fogja, hogy Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, valamint Szerbiával kapcsolatban is tovább mélyítsék az együttműködést.
Mint mondta, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót már a mostani NATO-csúcson be kell vonni az úgynevezett "intenzív dialógusba", amely előrébb vinné a felvételi folyamatot. A miniszter hozzátette, Szerbia esetében nagy türelemmel és megértéssel kell fogadni, hogy ennek a politikai feltételei nem alakultak ki véglegesen.
Mint hangsúlyozta, olyan reális csatlakozási perspektívát kell mutatni Szerbiának, ami az ország belső politikai folyamatait és társadalmát is abba az irányba motiválja, hogy az ország jövője a NATO és az Európai Unió részeként képzelhető el.
Szekeres Imre kiemelte, hogy ugyancsak téma lesz a találkozón Grúzia és Ukrajna tagjelölt státuszának megadása. A magyar álláspont szerint nem az a kérdés, hogy igen, hanem az, hogy mikor. Mint mondta, a NATO egységes álláspontja szükséges ahhoz, hogy ezt döntést meg lehessen hozni, de ennek a feltételei még nem teremtődtek meg.
A honvédelmi tárca vezetője szerint Ukrajna csatlakozása fontos, Magyarországnak mindent meg kell tennie annak érdekében hogy ez a folyamat "elinduljon és előrehaladjon."
Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke kifogásolta, hogy Magyarország volt az egyetlen közép-kelet-európai ország, amely nem írta alá azt a kezdeményezést, amelyben tíz NATO-tagállam a főtitkárhoz fordult Grúzia és Ukrajna tagságának támogatásával kapcsolatban.
Szekeres Imre erre reagálva hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a két ország jövőbeli tagsága mellett.
A miniszter szólt arról is, hogy az orosz elnök NATO-csúcstalálkozón való részvétele lehetőséget ad a párbeszédre. Mint mondta, nagyon fontos és kiemelkedő eredmény lenne, ha megállapodás születne arról, hogy Oroszország légi szállítási tranzitútvonal legyen Afganisztán felé.
Szekeres Imre közölte, hogy a találkozó kiemelt témája lesz a műveletek kérdése is. Kiemelte, hogy szükség van egy, a tagországok részéről egyöntetűen elfogadott stratégia Afganisztán jövőjéről. Világosan kell beszélni a NATO-csúcson arról, miért van szükség erre a műveletre, be kell mutatni a célokat és az eredményeket - emelte ki a honvédelmi miniszter. Mint mondta, szükség van egy világos menetrendre, amely a katonai jelenlét fokozatos átalakításáról is szól.
A miniszter bejelentette, hogy az amerikai kormány javaslatot terjesztett a képviselőház és a kongresszus elé, hogy a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalását az amerikai törvényhozás jelentős műszaki, technikai és pénzügyi támogatással segítse. Szekeres Imre bízik abban, hogy ez a döntés a közeljövőben megszületik.
Németh Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy számos kérdés nyitott még a NATO-csúcstalálkozó előtt; ilyen, meglepetéseket is tartogató találkozó még nem volt. Mint mondta, olyan csúcstalálkozója sem volt még a NATO-nak, amikor a bővítéssel kapcsolatban bizonytalanság van, nem tudjuk, hogy egy, kettő, vagy három országot fog felvenni a szövetség.
Azt is közölte, Görögország magatartása a Balkán stabilitásának megteremtését veszélyezteti. Hozzátette: fontos lenne, hogy a kormány tegye egyértelművé a görög magatartással kapcsolatos álláspontját.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Csúcsbiztosítás a NATO-csúcson

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!