ERDON Országos hírek

2013.03.20. 15:33

Románia időskori problémái

Egyre több gonddal fog szembesülni a következő időszakban Románia, az ország lakossága ugyanis öregedőben van a szociológusok szerint. Tanulmányt készített ez ügyben a BCR.

Egyre több gonddal fog szembesülni a következő időszakban Románia, az ország lakossága ugyanis öregedőben van a szociológusok szerint. Tanulmányt készített ez ügyben a BCR.

 

Nemcsak csökken, hanem idősödik is Románia lakossága. Ennek gazdasági jellegű hatásai is lesznek rövidesen, amelyek mindannyiunkra kihatnak. Tudva ezt, a jövőt előre vetítő, a kilátásokat felvázoló szakjelentést készíttetett a Román Kereskedelmi Bank (BCR). A romániai lakosság elöregedésének gazdasági hatásai című dokumentum szerint három fő hatással számolhatunk: még tovább fog lassulni a gazdasági növekedés, egyre függőbb lesz a külföldi tőkétől az ország, tovább egyre nagyobb nyomásnak lesz kitéve a központi költségvetés.

Konkrétumok

Jelenleg hét lakos közül egy 65 éven felüli, 2030-ra ötből egy lesz ilyen korú, 2060-ra pedig háromból egy. A jelentés szerint már most hozzá kellene látni az állami nyugdíjrendszer különböző más forrásokból való megtámogatásához, és mindenkinek el kellene kezdenie spórolni a nyugdíjas éveire, legkésőbb 30 éves korától. Az idősödés miatt csökkenni fog a bruttó nemzeti össztermék, sőt ez már most megfigyelhető: a 2004-es 5%-ról idénre 1,3-ra esett vissza, ugyanakkor a kevesebb aktív lakos miatt romlik az ország teljesítőképessége. Míg 1990-ben statisztikai értelemben egy kereső 0,4 nyugdíjast „tartott el”, épp a visszájára fordult ez az arány 1998-tól, most pedig 1,2 nyugdíjas esik egy keresőre statisztikailag. Nőni fog viszont az állam idősekkel kapcsolatos kiadásainak sora, és csökkenni fognak a megtakarítások.

Egyébként azzal együtt, hogy öregszik az ország lakossága, egyre tovább élünk: 1990-ben 70 év volt a születéskor várható átlagos élettartam, 2011-ben már 75 év. A születések száma ugyanakkor szinte folyamatosan csökken az országban.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!