ERDON Országos hírek

2008.09.29. 09:43

Polgárok, gyertek haza!

<p>A múlt héten Pozsonyban zajlott az Európai Unió tíz Kelet-európai tagállamának interminiszteriális munkaügyi konferenciája, melyen Romániát Derzsi Ákos munkaügyi államtitkár képviselte. Ő számolt be az Erdély online-nak a tanácskozás részleteiről.</p>

Két héttel ezelőtt Párizsban volt egy Uniós szintű munkaerő-mobilitás konferencia, ahol arról tárgyaltak, hogy a tagállamok képesek legyenek ellátni egymást munkaerővel és minél kevesebbet kellejen importálni. Viszont az Unió Kelet-európai tagállamaiban más munkaügyi gondok vannak, mint mondjuk Luxemburgnak vagy Belgiumnak, ezért tartott tíz tagállam konferenciát a témában Pozsonyban – vezette fel a konferencia előzményeit Derzsi Ákos. Az államtitkár elmondta, hogy a tanácskozáson részt vevő államok azok, ahonnan a munkaerő elvándorolt, és a kérdés az, hogyan lehet őket hazacsalogatni, vagy hogyan lehetne lefedni a munkaerőpiacon kialakult hiányt. Jelen pillanatban Románia jár az élen abból a szempontból, hogy innen mentek el a legtöbben, viszont „idáig mi tettünk a legtöbbet annak érdekében, hogy ezeket az embereket hazahozzuk. Az állásbörzéket, amelyeket annak idején elindítottam, azóta már a bolgárok is elkezdték” – jelezte Derzsi Ákos.

Konkrétumok

„Egyezségre jutottunk abban, hogy minden ország beindít egy Uniós zöld számot. Nekünk már rendeletünk van rá, tehát jövő hónapban már beindíthatjuk a zöld számot. Az állampolgár Európa bármely részéről telefonálhat erre a számra és ingyen érdeklődhet mindenféle munkaügyi kérdésével kapcsolatban. Érdeklődhet arról, hogy milyen munkalehetőségek vannak Romániában, milyen nyugdíjlehetőségei vannak, milyen szociális juttatásokban részesülhet. Emellett minden követségen, illetve konzulátuson felszerelünk ún. touch screen tipusú képernyőket, hogy a polgár nyugodtan lekérdezhessen minden információt, amire szüksége van. Elvetettük annak gondolatát, hogy különböző anyagi juttatásban részesüljenek azok, akik hazajönnek, mert ezek az emberek egy jobb reményében mentek el, de nem kaptak semmit, így tehát egy jobb reményében kell vissza is jönniük” – fogalmazott Derzsi Ákos.

Munkaerőimport

A konferencia második részén arról tárgyaltak a felek, hogyan fedjék le a munkaerőhiányt, ha polgáraikat mégsem tudják hazacsalogatni. Romániában 2008-ban már tízenötezer dolgozó jött be nem uniós országból, tudtuk meg Derzsi Ákostól, aki hozzátette: „a gond az, hogy a hazai foglalkoztató nincs felkészülve egy ilyen munkaerőre, mert ezek az emberek egy más kultúrához tartoznak, másképp élnek, és meg kell teremteni nekik azokat a körülményeket, amelyek mellett itt tudnak élni. Véleményem szerint erre mi még nem vagyunk felkészülve, és tudtommal ezt a megoldást egyelőre minden állam kerüli.” Az államtitkár azonban jelezte, hogy elkerülhetetlen lesz a munkaerő-import, mert 2015-ig az Unió munnkaerő deficitje közel 40 millióra fog emelkedni. A munkaerőképzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a munkaerőhiány onnan adódik, hogy nagyon sok országban elfekvő munkaerő van, akik képzés hiányában nem dolgoznak. „Ha a képzési rendszert mindenki komolyan beindítja és el tudja érni azt, hogy polgárai negyven, ötven, vagy akár száz kilométerre is elmenjenek dolgozni, akkor nagymértékben meg lehetne oldani a munkaerő-ptoblémát” – véli a szakállamtitkár.

Romakérdés

A konferencia során lebonyolított többoldalú megbeszélések alkalmával a romák foglalkoztatása volt a fő kérdéskör. A szlovák, a bolgár és a magyar miniszterekkel folytatott egyeztetés során megegyeztek abban, hogy a romák hagyományos mesterségire kell képzési rendszert kidolgozni és abba bevonni a romákat, és megegyeztek abban, hogy ne nyújtsanak túl bőkezű szociális segélyeket, hiszen vannak országok, ahol a segélyből jobban meg lehet élni, mint a minimálbérből. Emellett a vállalkozókat is meg kell győzni, hogy ne tegyenek különbséget a nemzetiségek között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!