ERDON Országos hírek

2008.10.13. 11:36

Növelik a lakossági betétek garanciaösszegét

<p>Az elkövetkező napokban 20.000 euróról 50.000 eurónak megfelelő lejre emelik azt a maximális lakossági bankbetét-öszeget, melyért garanciát vállal a Bankbetétek Garanciaalapja.</p>

A fenbtebbieket Calin Popescu Tariceanu kormányfő jelentette be szerdán az Euróapai Unió pénzügyminisztereinek döntése és a Román Nemzeti Bank kormányzójával való előzetes tárgyalás alapján. Jelenleg a Garanciaalap bármilyen bankszámlára betett pénz után szavatosságot vállal a betét után járó kamatot is beleértve  20.000 eurónak megfelelő lejig, attól függetlenül, hogy lej vagy konvertibilis valutabetétről (euró, dollár, fontsterling, svájci frank) illetve romániai vagy külföldi lakos betétjéről van-e szó. Minden bank, mint jogi személy betéteit garantálják, ha tagja a Román Bankgarancia Alapnak.

Abban a feltételes esetben, ha egy bank csődöt jelentene a visszafizetést kijelölt bankokon keresztül eszközlik a csődeljárás megkezdése után maximum 3 hónappal. Most tárgyalják európauniós szinten e határidő lerövidítését néhány napra, tűnik ki egy közleményből. A kárpótlás összegének kiszámításakor figyelembe veszik a betét összegét, beleértve az utána járó kamatot is, valamint a bankbetét tulajdonosának az illető bankkal szembeni esetleges adósságát. Létezik néhány olyan eset is, amikor a betét után nem jár garancia. Nem garantálják például az adminisztrátorok az igazagatók, cenzorok, pénzügyi auditálók betéteit, a hitelintézetek nagy részvényeseiét, ezek családtagjaiét és első fokú rokonaiét. Nem garantált azoknak a fizikai és jogi személyeknek sem a betétje akik olyan csökkentett kamatú engedményes hiteleket vettek fel az illető banktól, melyek hozzájárultak a pénzintézet helyzetének súlyosbodásához és azokat a betéteket sem, melyekről bírósági végzéssel állapították meg, hogy pénzmosásból származnak. Jelenleg előkészületben van egy sürgősségi kormányrendelet, mely kimondottan csak a lakosági betétek garanciaplafonjának 50.000 euróra való növelésére vonatkozi, nyilatkozta Niculae Vulpescu a Bakgaranciaalap igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!