ERDON Országos hírek

2008.11.25. 12:26

Növekedett a bankok hitelkerete

<p>A Román Jegybank a napokban 20 százalékról 18 százalékra csökkentette a banki paszívumok kötelező tartalékkeretét lejben, így a bankszámlákon majdnem 2 milliárd lej maradt plusszban.</p>

A bankoknak ezáltal több pénz áll rendelkezésükre hitelnyújtásra. A bankoknak az ügyfelektől beszedett 1000 lejből eddig 200 lejt be kellett fizetniük a Jegybanknak a tartalékkerebe, csak a többit használhatták fel kifizetésekre és hitelnyújtásra. Ezután viszont már csak 180 lejt kell befizetniük 1000 lej után. a befizetési kötelezettség csökkentésének egy másik lehetséges hatása lehet a rövid távú hitelkamatok csökkentése, egyre inkább megközelítve a 10,25 százalékos kulcskamatot, a jelenlegi 14-16 százalék, vagy az előző havi még ennél is jóval magasabb kamat helyett.

A hírek szerint a tartalékkeretet tovább szándékoznak csökkenteni, hogy a bankok minnél nagyobb likviditással rendelkezzenek lejben, mert megnövekedett a lejben felveendő hiteligény is. Ha lassul a gazdasági növekedés a tartalékkeret csökkentése nem tartogat különösebb veszélyt, mert a bankhitelek száma is csökkent az utóbbi időben. Október 6-a óta Romániában a bankok túlnyomó többsége  csökkentette a hitelezést, sokkal kisebb eladósodási mutatót kértek a kölcsönnyújtáshoz, mint a nyáron. Ezzel nem csak a banki hitelek száma, de a felvett összegek nagysága is jelentősen csökkent. Míg augusztusban például személyes szükségletekre akár 15.000 eurós bankkölcsönt is lehetett kapni, novemberben már csak kivételes esetben adtak többet 10.000 eurónál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!