ERDON Országos hírek

2010.03.15. 12:10

Nincs napirenden Moldova és Románia egyesülése

<p>Nincs napirenden Moldova és Románia egyesülésének a kérdése - jelentette ki Theodor Baconschi román külügyminiszter az Unimedia moldovai hírügynökségnek nyilatkozva.</p>

Baconschi a januári chisinaui látogatása eredményeit kommentálta a hétfőn megjelent interjúban, amelyet az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség ismertetett.

"A partnereinkkel Chisinauban folytatott tárgyalásokból ítélve a Romániával való egyesülés kérdése nem időszerű
sem az elitnek, sem a moldovai polgárok többségének. Mi csak akkor tárgyalhatnánk erről komolyan, ha valóban bejelentenék az egyesülés szándékát" - mondta Baconschi, s hozzátette, hogy a moldovai állampolgároknak "szuverén joguk van ahhoz, hogy önállóan oldják meg ezt a kérdést".
A romániai diplomácia vezetője ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a két országot a közös történelem, a kultúra, a nyelv, illetve más értékek is összekötik.

"Ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ez Moldova előnyére szolgál az európai uniós integrációs törekvésekben" - mondta a román külügyminiszter. Hozzátette, hogy Moldova uniós integrációja javára válna mindkét ország állampolgárainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!