ERDON Országos hírek

2015.06.24. 15:20

Mihai Razvan Ungureanu volt kormányfőt jelölték a román külföldi hírszerzés élére

Klaus Iohannis román államfő Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnököt, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szenátorát jelölte szerdán a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségébe.

Klaus Iohannis román államfő Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnököt, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szenátorát jelölte szerdán a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségébe.

A SIE korábbi igazgatója, Teodor Melescanu tavaly szeptemberben mondott le tisztségéről, hogy indulhasson az elnökválasztáson.

Ungureanu 2012-ben néhány hónapig állt az akkori román jobbközép kormány élén: a kabinetet az akkori szociáldemokrata és liberális ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg, egyebek mellett azt kifogásolva, hogy az Ungureanu-kormány a marosvásárhelyi magyar orvosképzésnek kari önállóságot biztosító határozatot hozott. Ungureanu korábban is volt már kémfőnök.

A román titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján. A decemberben hivatalba lépett Klaus Iohannis államfő februárban volt pártja, a PNL egyik alelnökét, Eduard Hellvig volt európai parlamenti képviselőt jelölte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe, akinek a kinevezését márciusban a parlament is megszavazta.

A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai azonnal jelezték, hogy nem támogatják Ungureanu kinevezését a SIE élére. A PSD azt kifogásolja, hogy Iohannis mindkét titkosszolgálati vezetőt saját pártjából jelölte, holott korábban az volt a hagyomány, hogy a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, míg a másikat az ellenzéknek adja.

Ilie Sarbu, a PSD szenátusi frakcióvezetője, aki egyben Victor Ponta pártelnök és kormányfő apósa, kijelentette: a PSD nem fogja megszavazni Ungureanu kinevezését. A jelölést törvénytelennek nevezte, mert Iohannis nem konzultált róla a Legfelső Védelmi Tanáccsal. Megjegyezte: az elnök Pontával sem egyeztetett javaslatáról.

Daniel Savu PSD szenátor, a titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság tagja szerint a jelölés Iohannis "bosszúja", amiért a korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta kormányfő nem mondott le tisztségéről az államfő felszólítására.

A román hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők szerint Ungureanu jelölése a SIE élére a PSD körüli parlamenti többség egységének nyilvános tesztje: a parlamenti voksoláson a mérleg nyelvét a Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök vezette Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) fogja képezni. Oprea több ízben jelezte, hogy hűséges a Ponta-kormányhoz, de támogatja az államfőt is minden "nemzetbiztonsági" kérdésben.

A most 46 éves, történész végzettségű, karrierdiplomata Ungureanu 2004-2007 között Románia külügyminisztere volt és 2007-től 2012-ig, kormányfői kinevezéséig vezette a Külföldi Hírszerző Szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!