ERDON Országos hírek

2011.11.18. 13:38

Magyarország továbbra is támogatja Románia schengeni csatlakozását

Továbbra is az a cél, hogy Románia és Bulgária minél előbb a schengeni övezet része legyen - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt román kollégájával, Traian Igas belügy- és közigazgatási miniszterrel.

Továbbra is az a cél, hogy Románia és Bulgária minél előbb a schengeni övezet része legyen - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt román kollégájával, Traian Igas belügy- és közigazgatási miniszterrel.

Traian Igas a közös sajtótájékoztatón azt mondta, országa schengeni csatlakozását politikai természetű döntés hátráltatja, de reményei szerint az uniós bel- és igazságügyi miniszterek következő tanácskozásukon jóváhagyják Románia és Bulgária csatlakozását az övezethez.

A magyar miniszter emlékeztetett, a két ország már teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit.

Pintér Sándor kiemelte, a megbeszélésen szót váltottak arról is, hogy a két ország közös határa mentén az utóbbi időben sok közlekedési baleset történt, és mivel elfogadhatatlannak tartják a balesetek számának növekedését, együtt próbálnak megoldást találni a problémára. Hozzátette, eddig nem találtak olyan általános okot, amely megmagyarázná, hogy nőtt a balesetek száma.

Traian Igas közölte, az utóbbi időben megsokszorozták a közúti ellenőrzések számát Romániában, hogy megelőzzék a további baleseteket. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a törvények megszegőivel szemben határozottabb, erőteljesebb fellépésre van szükség.

Pintér Sándor elmondta, a csütörtöki egyeztetésen beszéltek az illegális bevándorlásról is, mert mindkét országra óriási nyomás nehezedik a "balkáni útvonal" felől, ahonnan elsősorban afgán, pakisztáni és észak-afrikai bevándorlók érkeznek.

Traian Igas beszámolt arról is, hogy pénteken Nagyváradon a két ország határőrizeti és rendőri vezetői találkoznak, hogy a további együttműködésről tanácskozzanak és arról, miként lehetne folyamatossá tenni a forgalmat a határátkelő pontokon. Románia hasonló együttműködést tervez más szomszédos országaival is - fűzte hozzá.

Októberben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, Románia teljesítette a schengeni övezethez csatlakozás összes feltételét, így - mint fogalmazott - az ország tagsága "tisztesség kérdése". A bizottság álláspontja szerint Romániát (és a kritériumokat vele együtt teljesítő Bulgáriát) minden további nélkül fel kellene venni a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet tagjai közé.

Hollandia és Finnország - a kiterjedt romániai és bulgáriai korrupcióra, illetve szervezett bűnözésre hivatkozva - azonban nem járult hozzá a két ország schengeni tagságához, bár elismerte, hogy a két jelölt megfelelően kiépítette a külső határvédelmi rendszert, vagyis a technikai követelmények teljesülnek.

Több tagország és több európai politikus hiába érvelt amellett, hogy nem tisztességes a kettős mérce alkalmazása és Románia, valamint Bulgária tekintetében nem lenne szabad utólag olyan pluszfeltételeket támasztani, amelyeket korábban más országokkal szemben nem követeltek meg. Hollandia és Finnország ellenszavazata megakadályozta annak a kompromisszumos javaslatnak az elfogadását is, amelyet a korábban szintén fenntartásokat hangoztató Németország és Franciaország tudomásul vett volna, nevezetesen, hogy idén ősszel csak a légi és a vízi közlekedésben szüntessék meg az ellenőrzést, a szárazföldi határátkelőkről pedig csak jövőre döntsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!