ERDON Országos hírek

2010.02.04. 10:05

Leállították a H1N1 oltás gyerekeken végzett tesztelését

<p>Ideiglenesen leállították a H1N1 influenza elleni védőoltásnak az aradi, illetve temesvári gyerekeken végzett tesztelését, mivel az elmúlt napokban ez az ügy súlyos viták tárgya volt Romániában - jelentette be szerdán Bukarestben a Cantacuzino immunológiai intézet igazgatója.</p>

A kedélyeket a Romania libera című lap cikke kavarta fel, amely szerint Temesváron és Aradon olyan szegény gyerekeken tesztelték az új influenza elleni védőoltást, akiknek szülei akár 600 eurót is kaptak ezért cserébe. A napilap ugyanakkor elismerte, hogy nem hivatalos forrásokból szerezte értesülését, de a kirobbant vita miatt szerdán ideiglenesen leállították a 10 és 16 év közötti gyerekeknek adandó védőoltás kipróbálását.

A megjelentekre reagálva az Aradi Közegészségügyi Hatóság nyilatkozatában megjegyezte: a temesvári székhelyű, Cantgrip elnevezésű vakcina elemzését végző cég, az IFE Human Pharmacology a védőoltás kiskorúakra gyakorolt hatását, illetve annak hatékonyságát tesztelte. Közölte, hogy a vállalat minden szükséges engedéllyel rendelkezett a vizsgálat elvégzéséhez. Dana Negru, a hatóság járványügyi igazgatója szerint a cég a védőoltás mellett más gyógyszerek hatékonyságát is felmérte az Egészségügyi Minisztérium, az Orvostudományi Akadémia és a Gyógyszerek Klinikai Hatását Tanulmányozó Országos Etikai Bizottság jóváhagyásával.

A vizsgálat során felmérték a szervezet ellentesttermelését és az esetleges mellékhatásokat a 6-16 éves korosztály esetében. A törvényes előírásoknak megfelelően a tesztelést elvállaló cég csak megbízóval közölheti a vizsgálat eredményeit, ami jelen esetben a Cantacuzino Intézet - mondta az igazgató, hozzáfűzve, hogy a közegészségügyi igazgatóság csak a kutatás legális kereteiért felel. Az aradi hatóság illetékesei leszögezték: nem volt tudomásuk a kutatásban részt vevő kiskorúak számáról, mert a cég erről sem volt köteles jelentést tenni.

Ilyen előzmények után jelentette be szerdán a Mediafax ügynökségnek Radu Iordachel, a Cantacuzino Intézet igazgatója, hogy "bizonyos viták" miatt ideiglenesen leállították a klinikai teszteléseket a gyerekeken. Elmondta: ahhoz, hogy tömegesen bevethessék a védőoltást, minden korcsoportban legalább 50 gyermeken kell tesztelni azt. "Jelenleg 36 - 10 és 16 év közötti - gyermeken végezzük a vizsgálatot, de azt kénytelenek voltunk leállítani az elmúlt napok vitái miatt" – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor: a vizsgálatokat az európai irányelvek szerint végzik, és valóban pénzt fizetnek a tesztalanyoknak, így a felnőttek például a 21 napos vizsgálatért 150 eurót kapnak, a következő hat hónapban pedig további 200 eurót.

Bár egyelőre a tesztelési folyamat leállt, az intézet vezetője szerint az adott körülményekre való tekintettel várhatóan február végén fejezik be a 10-16 éveseknek szánt oltóanyag tesztelését, azután kezdhetik csak meg az oltási kampányt, amelynek keretében a romániai diákok mintegy 30 százalékát oltanák be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!