ERDON Országos hírek

2009.01.05. 10:50

Ökoilleték a nejlonszatyrokra Romániában

<p>Vége az ingyenes nejlonszatyrok osztogatásának a romániai üzletekben: a nem környezetbarát tasakokra darabonként 20 bani ökoilletéket kell fizetniük a vásárlóknak. Az új illeték bevezetésének célja, hogy kevesebb műanyag zacskót használjon a lakosság.</p>

A 2008/25-ös kormányrendeletet nem mindegyik bolt alkalmazta eddig - írja a bukaresti Új Magyar Szó napilap internetes kiadásában -, annak ellenére, hogy január 1-jétől minden darab, nem környezetbarát műanyag tasak után meg kell fizetni a környezetvédelmi illetéket. Azok a zacskók, amelyeket 2009-ig a pénztáraknál ingyen adtak a megvásárolt termékekhez, most legalább 20 baniba kerülnek, és a többi reklámszatyor ára is emelkedik a kormányrendelet értelmében. A tasakok árát jól látható helyen kell feltüntetniük a kereskedőknek, hogy a fogyasztók is értesüljenek róla, és az illetékből befolyt összegről havonta kell jelentést tenniük. Az új adónemből befolyó pénzösszeg a környezetvédelmi alapba kerül, és azt a tervek szerint a nem környezetbarát műanyag zacskók kiszorítására fordítják. Megjelent a környezetbarát zacskó is, 15 baniért. A vásárlók panasza szerint ezeknek az a hátránya, hogy már az üzlet kijárata előtt elszakadnak.

Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter, a határozat kezdeményezője az Új Magyar Szónak elmondta: az állam nem kötelezheti a kereskedőket, hogy pénzért adják a vásárlóknak az üzletekben a műanyag bevásárlószatyrokat. Mint mondta: a darabonként 20 bani terhet a környezetvédelmi alapba az importőröknek, illetve gyártóknak kell befizetniük - azoknak, akik a nem környezetbarát szatyrokat forgalmazzák és állítják elő. A normális az lenne, ha ezeket a szatyrokat, amelyek a kereskedőkhöz kerülnek, a vásárlóval fizettetnék meg, mert a cél az, hogy egyre kevesebb műanyag zacskót vásároljanak – mondta Korodi. Egy román állampolgár évente átlagosan 250, nem környezetbarát anyagból készült zacskót használ, többnyire csak 20 percig. Két éve 1,3 millió tonna ilyen csomagolóanyagot forgalmaztak, mára ez a mennyiség 30 százalékkal nőtt, azaz ötmilliárd, nem újrahasznosítható zacskó kerül a szeméttárolókba, vagy landol utcákon, kanálisokban, zöld területeken.

(MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!