ERDON Országos hírek

2019.10.22. 10:15

Klaus Iohannis államfő és felesége részt vett Naruhito japán császár trónra lépési ünnepségén

Klaus Iohannis államfő és felesége, Carmen Iohannis részt vett kedden Tokióban Naruhito japán császár trónra lépési ünnepségén.

Klaus Iohannis államfő és felesége, Carmen Iohannis részt vett kedden Tokióban Naruhito japán császár trónra lépési ünnepségén.

A román államfő frakkot, felesége pedig hosszú, kék ruhát viselt. Naruhito császár több mint 180 külföldi közméltóság jelenlétében lépett trónra.

„Esküszöm, hogy az alkotmány szerint fogok cselekedni, és teljesítem felelősségemet mint az állam jelképe és a nép egységéért" - mondta Naruhito császár.

A trónra lépés a tokiói császári palota legelegánsabb termében, a Fenyő-teremben (Matsu no ma) tartották egy szűk csoport jelenlétében, a többi vendég a szomszédos termekben tartózkodott. A császár a Takamikurában volt - egy magas, nyolcszögletű struktúra, gazdag arany- és fekete díszítéssel és lila függönyökkel, amelyben egy karosszék volt, amelyre azonban a japán uralkodó nem ült le a ceremónia alatt. Az ünnepségen ott volt a japán császári jelképek közül kettő: a szent kard és a szent ékszer. Ezek és a szent tükör képezik Japán császári kincsét. Közvetlenül mellette Maszako császárné kisebb méretű trónja állt. A ceremónia 30 percig tartott.

A több mint 2.000 vendég állva hallgatta Naruhito császár beszédét és Abe Sinzó miniszterelnök köszöntőjét. Az ünnepség díszlövéssel zárult.

Naruhito császár, a 126. japán uralkodó a megszakítás nélküli dinasztikus vonalon, 2019. május 1-jén vette át birodalmi előjogait, miután Akihito, Japán emeritus császára lemondott. Ezzel lezárult a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak és kezdetét vette a Reiwa (gyönyörűséges harmónia) korszaka.

Klaus Iohannis elnök hétfőn és kedden Japánban tartózkodik, ahol részt vesz Naruhito császár trónra lépési ünnepségén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!