ERDON Országos hírek

2008.03.07. 16:15

Kisebb régiókra van szükség

<p>Winkler Gyula EP-képviselő szerint a romániai Regionális Fejlesztési Ügynökségek nem tudnak nagyszabású projekteket készíteni.</p>

„A jelenlegi felosztás nem teszi lehetővé a koherens regionális politika kialakulását,  ugyanakkor a jelenlegi struktúrában nem létezik a régión belüli kohézió sem” – jelentette ki Winkler Gyula a Romániai Megyei Tanácsok Brüsszeli Képviselete által szervezett tanácskozáson, amelyre március első hetében került sor.

A találkozón Winkler ismételten elmondta, hogy szükség van a fejlesztési régiók újraosztására Romániában, szerinte az eddigi nyolc helyett 14-16 fejlesztési régióval lehetne hatékonyan dolgozni. „Kisebb régiókra van szükség, ahol van gazdasági-társadalmi kohézió és amely a hagyományos, a történelem folyamán kialakult struktúrát követi. Ezeknek a régióknak jogi személyiségük kell, hogy legyen és választott regionális tanácsok vezetnék őket. Csakis így lehet olyan szintű  hatékonyságot elérni, hogy a strukturális és kohéziós alapokat sikeresen le tudják hívni” – fejtette ki az EP-képviselő.

Winkler Gyula emlékeztette a jelenlevőket, hogy az RMDSZ-nek van konkrét javaslata a felosztásra, amelyet többek között gazdasági szempontok szerint dolgozott ki. Az EP- képviselő szerint közvitára kellene bocsátani a regionális felosztás ügyét és úgy kialakítani  a konszenzust.

A tanácskozáson többek között az optimális regionális felosztásról tárgyaltak a nemrég elfogadott „Negyedik jelentés a gazdasági és társadalmi kohézióról” kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!