ERDON Országos hírek

2008.03.04. 17:19

Itt a választási reform!

<p>Elfogadta kedden a Képviselőház a választási rendszer megváltoztatásáról szóló törvényt. A megyei tanácsok elnökeit is közvetlenül választjuk.</p>

Megszavazták a képviselők az egyéni választókerületes voksolási rendszer bevezetéséről szóló jogszabályt. A keddi képviselőházi döntés 231 igen szavazattal, 11 nemellenében született meg, 18 tartózkodással. A PSD javaslatára azt a módosítást is elfogadták, hogy hasonló eljárással választják meg a megyei tanácsok elnökeit is. Ez azért fontos, mert eszerint nemcsak a polgármestereket, a városi tanácsosokat és megyei tanácsosokat választjuk közvetenül ezentúl, hanem a megyei tanács elnökét is. (Ez utóbbit eddig  megyei tanácsok tagjai választották meg maguk közül.)

Egyéb konkrétumok

Ami a választási küszöbértéket érinti, a törvényhozási voksoláson, a képviselők azt meghagyták öt százalékon, vagy hat képviselői és három szenátori hely elhódításán. Szintén a PSD javaslatára fogadtak el egy olyan módosítást is, amely szerint a voksolás után újraosztás az összes leadott szavazat alapján történik, nem pedig az egyes pártok egyes körzetekben (colegiu), valamint a teljes szavazókerületben (circumscriptie) elért eredményei közti különbség alapján.

A választási törvény megváltoztatásával kapcsolatos döntés egyébként éppen a Képviselőházé, ez a döntő fórum, nem a Szenátus. Amennyiben a most elfogadott jogszabályt nem támadják meg az Alkotmánybíróságon, az államfőhöz kerül aláírás végett. A módosított törvényt kell már alkalmazni a legelső választáskor is, amely azután lesz, hogy a jogszabály megjelenik a Hivatalos Közlönyben - azaz elképzelhető, hogy az idei voksolásokkor már eszerint szavazunk. A részletekre visszatérünk.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!