ERDON Országos hírek

2019.05.15. 13:03

Iohannis: Írásban is elküldtem a PSD-seknek az elutasítást, hogy értsék meg jobban: nem értek egyet a kormányátalakítással

Írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő.

Írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő.

Húsvét előtt javasolták a szociáldemokrata pártiak a kormányátalakítást, de nem azért, hogy a kormányzáson javítsanak, hanem mert a Szociáldemokrata Párton belüli bandák összevesztek. Három javaslatot tettek: Nicolicea, Florea és Brăiloiu - én már akkor megmondtam nekik, hogy nem értek egyet ezzel a kormányátalakítással, mert semmi újat és semmi jót nem eredményez. (...) Ma írásban is elküldtem a PSD-seknek az elutasítást, hogy értsék meg jobban: nem értek egyet a kormányátalakítással - mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó államfő.

Viorica Dăncilă kormányfő május 7-én választ sürgetett az államfő részéről azzal kapcsolatban, hogy miért utasította el a koalíció által az igazságügyi, az európai alapokért felelős, illetve a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe jelölt személyek kinevezését. A miniszterelnök szerint az államfőnek haladéktalanul meg kell indokolnia döntését, egyrészt azért, mert az állampolgároknak tudniuk kell, milyen érvek húzódnak az elutasítás mögött, másrészt pedig azért, mert ő és a koalíciós pártok vezetői ezen indokok alapján terveznek dönteni a következő lépésekről. Dăncilă hozzátette, az államfőnek "nem kellene az ügyvivő miniszterek mandátumának lejártáig", azaz június elejéig várnia a válasszal.

Klaus Iohannis államfő április 23-án "bohózatnak" nevezte a Szociáldemokrata Párt által javasolt kormányátalakítást, és kijelentette, hogy az előterjesztett formában nem fogja jóváhagyni azt.

"Kielemeztem az egész helyzetet, és arra a véleményre jutottam, hogy ez a kormányátalakítás egy bohózat, semmi köze a kormányzási folyamat jobbá tételéhez, sem a romániai lakosság vagy Románia célkitűzéseihez, inkább csak a Szociáldemokrata Párton belüli marakodás következménye. (...) Az előterjesztett formában nem hagyom jóvá a kormányátalakítást" - mondta akkor Iohannis, hozzátéve, hogy a javasolt minisztercserékkel nem ért egyet, mert "a miniszteri tisztségre alkalmatlan személyeket" javasolt a kormányfő.

Két nappal később Viorica Dăncilă miniszterelnök közölte, igényléssel fordult az államfőhöz, kérve, hogy indokolja meg az igazságügyi, az európai alapokért felelős, illetve a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe jelölt Eugen Nicolicea, Oana Florea és Liviu Tit Brăiloiu kinevezésének elutasítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!