ERDON Országos hírek

2008.04.02. 10:27

Háromszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhat az egészségügy

<p>A tavalyi költségvetés háromszorosa, pontosan 3,5 milliárd lej jut idén egészségügyi programokra – tudatta Eugen Nicolescu egészségügyi miniszter. Így például míg tavaly 500 ezer lejt, idén 20 milliót fordítanak dohányellenes kampányra.</p>

Az összeget, más évekhez hasonlóan a Közegészségügyi Minisztérium és az Országos Szociális és Betegbiztosítási Alap finanszírozza. A páciensek igényeihez mért érdemi felhasználás érdekében a minisztérium megvizsgálta a legfontosabb beteggondozási, betegségmegelőzési, gyógyszerezési problémákat, melyekre igyekeznek megoldásokat találni, változásokat kieszközölni. Ilyen változtatásnak számít az, hogy ezentúl a rákos megbetegedések kórházakban és járóbeteg-rendelőkben történő kezelési költségeit a minisztérium állja. Betegségmegelőzés tekintetében fontos az a program, amelyet a mellrák és a méhnyakrák szűrésére indítottak. Ezen betegségek időbeni diagnosztizálása jelentősen megnöveli a túlélés esélyét. Fontos változás, hogy folytatódik a HIV fertőzöttek és az AIDS betegek számára fenntartott országos program decentralizációja, ezáltal kívánják a betegek helyzetét megkönnyíteni. Lehetőségük lesz továbbá nyitott rendszerű gyógyszertárakon keresztül is beszerezni a gyógyszereiket. Szintén első ízben finanszírozza majd a minisztérium a ritkán előforduló betegségek gyógyíttatását, valamint a performáns diagnosztikai és gyógyászati eszközök beszerzését. A cukorbetegségi teszteket ezentúl szabadon forgalmazhatják a biztosítási pénztárakkal szerződéses viszonyt fenntartó gyógyszertárak, ugyanakkor lehetővé teszik az ingyenes vércukorszint vizsgálatot. Nagyobb figyelmet fognak fordítani a ritka betegségek kezelésére, ez összesen 6 millió lejjes pénjuttatást jelent az erre specializálódott szakterületeknek. Jelentősen növelték a dohányellenes kampány számára juttatott anyagi támogatást is. Míg tavaly 500 ezer lej, idén 20 milliót fordítanak erre a célra. 

A programok megfelelnek az uniós elvásároknak, de leginkább a lakosság igényeire támaszkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!