ERDON Országos hírek

2008.10.13. 16:52

Gazdasági ügyeink: rendkívüli a szokásosról

<p>Rendkívüli sajtónyilatkozatot tett a gazdasági világválságról és más ügyekről ma délután Mugur Isarescu jegybanki elnök. Közölte: nincs semmi rendkívüli.</p>

Semmi értelme Románia esetében a globális pénzügyi válság hatásairól beszélni, ugyanis egyelőre az országra lényegében nincs hatással — ezt jelentette be ma délután a Román Nemzeti Bank kormányzója. Mugur Isarescu rendkívüli sajtótájékoztatón foglalta össze a gazdasági helyzetet. Szerinte a krízis még a hazai bankokra is csak minimális hatással van, világméretű összehasonlításban is jól állnak a hazai pénzintézetek fizetőképesség szempontjából.

Mi is beszámoltunk róla, hogy néhány nappal ezelőtt hamis internetes és sms-kampány indult, azt állítva, hogy egyes bankok csődbe mentek Romániában, a Transilvania bankot pedig informatikai támadás érte. Isarescu szerint mindez sajnos gyakori kiélezett helyzetekben. Hozzátette ugyanakkkor: „az ok nélküli pánikot egyrészt az ismeretek hiánya okozta, valamint egy kis szenzációéhség”.

Lazítani mégsem kell…

A jegybanki vezető szerint tehát a világ számos országát megrázó válság még most sem köszöntött be hozzánk, de figyelmeztetett: „lazítani mégsincs okunk”. Mint jelezte, a lej árfolyamának utóbbi napokban tapasztalt fluktuációja például nem túl jó jel, de a jegybank sokkal inkább az árfolyamok természetes, piac diktálta alakulásának a híve, sem mint a gyakori beavatkozásnak. az egyes médiatermékek által beharangozott 30–40%-os általános áremelkedés „csak mese, és sajnálatos”. Hozzátette: „Gondjaink vannak éppen, de hiányzik-e ehhez mesterséges válság is?” Ugyanilyen rémhíreknek nevezte azokat az „információkat”, amelyek szerint a Román Nemzeti Bank tartalékai úgymond eltűntek volna.

Mint ismeretes, az utóbbi napokban több ország úgy határozott, megemeli a banki betétek utáni állami garancia határát. Is[rescu most tudatta: a romániai bankbetétek 92%-a 20 ezer euró alatti, s ők készen állnak arra, hogy a garanciahatárt 50 ezer euróra emeljék.

Belső ügyek

Szintén gazdasági vonatkozású, hogy — mint tudattuk — miközben a világban sok helyütt érezteti hatását a pénzügyi válság, Romániában egy másik krízis fenyeget, amelyet a parlament választások előtti populista béremelési döntései indítottak el, s amelynek a kormány minden eszközzel próbálja elejét venni. Isarescu ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy a túlzott bérkövetelések veszélyesek a gazdaságra nézve, de egyébként amúgy is finanszírozhatatlanok. Ennek dacára, éppen tegnap a tanügyiek szakszervezeti szövetsége bejelentete, hogy szerdán tüntetést tart Bukarestben, követelve, hogy mindenáron kapják meg az 50%-os béremelést. Mint ismeretes, a vonatkozó parlamenti döntés indította el a költségvetésből fizetettek követelési hullámát és e határozat is alkotmánybírósági verdiktre vár jelenleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!