ERDON Országos hírek

2017.08.02. 18:48

G. Brănescu (ANSVSA): Románia továbbra is sertéspestis-mentes ország

Románia továbbra is sertéspestis-mentes ország, mert az afrikai sertéspestis, amely vírusának jelenlétét egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban mutatták ki, semmi köze sincs a klasszikus sertéspestishez - jelentette ki szerdán Geronimo Brănescu, az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) igazgatója.

Románia továbbra is sertéspestis-mentes ország, mert az afrikai sertéspestis, amely vírusának jelenlétét egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban mutatták ki, semmi köze sincs a klasszikus sertéspestishez - jelentette ki szerdán Geronimo Brănescu, az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) igazgatója. Hozzátette: gyakori hiba, hogy összekeverik a két betegséget.

Románia továbbra is sertéspestis-mentes ország marad. Ebből a szempontból nem történt változás a májusi helyzethez képest, amikor Romániát felvették a sertéspestis-mentes országok listájára. Ezt a státuszt akkor sem veszítettük volna el, ha egy sertéspestis góc jelent volna meg, de most nem erről van szó. Két teljesen különböző betegségről beszélünk - mondta az igazgató.

Brănescu szerint a fogyasztókat semmilyen veszély nem fenyegeti.

Ami az afrikai sertéspestis megjelenését illeti egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban az igazgató elmondta: az illetékesek nagyon gyorsan közbeléptek és ezzel megakadályozták, hogy a kór a vaddisznókra is átterjedjen, ami a betegség ellenőrizetlen terjedéséhez vezethetett volna.

Az afrikai sertéspestis nyolc országban van jelen: Lengyelországban, a Balti-államokban (Észtország, Lettország, Litvánia), Fehéroroszországban, a Moldovai Köztársaságban, Ukrajnában és Csehországban.

Romániában hétfőn egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát - jelentette be keddi közleményében az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Eszerint a fertőzés - amelyet az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Intézet is megerősített - átterjedt az egyik szomszédos gazdaságra is, ezért elrendelték a két háztáji farmon élő összesen hét sertés elégetését, a sertésólak és a környező épületek fertőtlenítését.

A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából, az epidemiológiai vizsgálat azonban még folyamatba van - jegyzi meg a DSVSA, amely értesítette a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!