ERDON Országos hírek

2017.07.01. 09:50

Év végéig felfüggeszti a kormány az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvény alkalmazását

Ideiglenesen felfüggeszti a kormány az élelmiszer-pazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvény alkalmazását. A kabinet szerint több ponton is módosításra szorul a jogszabály. 

Ideiglenesen felfüggeszti a kormány az élelmiszer-pazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvény alkalmazását. A kabinet szerint több ponton is módosításra szorul a jogszabály. A kormány által pénteken elfogadott sürgősségi rendelet értelmében 2017. december 31-éig felfüggesztik a törvény alkalmazását. Addig pontosítanak néhány előírást, figyelembe véve az érintett szakmai és civil szervezetek észrevételeit, javaslatait - derül ki a kabinet közleményéből.

Eszerint a 2016/217-es törvény - amely idén május 21-én lépett életbe, alkalmazási szabályait azonban még nem hagyták jóvá - nem szabja meg pontosan, hogy mely gazdasági szereplőkre vonatkozik a jogszabály, e tekintetben túl általános a megfogalmazás, ugyanakkor "az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó intézkedések nincsenek összhangban a romániai valósággal". A kormány szerint az sem derül ki egyértelműen a jogszabályból, hogy mely hatóságok hatáskörébe tartozik a kihágások megállapítása, illetve a büntetés kiszabása, és az is ellehetetleníti az alkalmazását, hogy az idei költségvetés nem irányoz elő pénzt erre a célra.

"A jogszabály teljes szövegét át kell vizsgálni és módosítani kell rajta annak érdekében, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó fenntartható és működőképes rendszert alakítsunk ki" - mutat rá a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!