ERDON Országos hírek

2017.11.23. 09:53

Emelkedett az alapélelmiszerek ára

Petre Daea mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy hatalmas eltérés van egyes mezőgazdasági termékek termelői és piaci árai között, amit ő a kereskedők falánkságának tud be.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy hatalmas eltérés van egyes mezőgazdasági termékek termelői és piaci árai között, amit ő a kereskedők falánkságának tud be.

A miniszter a tojás árával példálózott, mondván, hogy a farmok 52 banis áron adják a tojás darabját, de mire az az üzletekbe jut, már több mint egy lejt kérnek érte. A sertéshús termelői ára 6,5 lejről 5,5 lejre csökkent, de ez a csökkenés nem mutatkozik meg a piacon a miniszter megítélése szerint. Petre Daea bejelentette: értesítette az Országos Versenyhivatalt, hogy vizsgálja ki egyes mezőgazdasági termékek, különösen a tojás és a hús áremelkedésének az okait. „Azt láttuk, hogy a termelőknél nem módosult a termelési költség. Mi tudjuk, hogy az árak a piacon alakulnak ki, de nem látunk semmiféle jelet, ami indokolná az effajta árakat, ezért kérünk választ a versenyhivataltól”.

Természetes árképzés

Mi is utánajártunk annak, hogy helyi szinten mi a helyzet. Először Nicolae Hodisant, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjét szólaltattuk meg, aki lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy valóban nőnek az árak, de a termékek árát a kereslet-kínálat szabályozza, ráadásul ma már nem csak a romániai, hanem az egységes európai piacot kell figyelembe venni. „Most a kínálat kisebb mint a kereslet, és ennek okait nem ismerjük, mi csak konstatáljuk ezeket az árnövekedéseket egyes állati és növényi eredetű termékeknél” - jelezte az igazgató hozzátéve, hogy az állami intézmények nem avatkozhatnak közbe a piaci folyamatokba. „A miniszter egyetlen eszköze, hogy értesíti a versenyhivatalt, és meg kell várjuk, hogy ez milyen konklúziókra jut” - fogalmazott Hodisan, aki szerint „most ez a normális ár, mert természetes módon alakult ki, nem pedig egy kartellezés vagy összeesküvés következménye.”

Megvan az ok

Az európai szintű tojáshiány az oka a rendkívül magas tojásáraknak, mondja Simon Ferenc, a Bihari Tojás tojástermelő farm ügyvezető igazgatója, aki emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió több országában nagy mennyiségben találtak rovarirtóval szennyezett tojásokat, emiatt számos tojástermelő farmot fel kellett számolni, egész tyúkállományokat vágtak le, és így hatalmas tojáshiány keletkezett az európai piacon. „Ezért nincs most elég tojás, és ezért ilyen hatalmasak a tojásárak, tehát nem a politika a felelős ezért” - fogalmazott Simon Ferenc, aki hozzátette, hogy korábban soha nem tapasztalt ilyen magas tojásárakat. „Mi csak hét éve csináljuk ezt, de a nagy öregek is azt mondják, hogy ilyen árrobbanás még nem volt. A normális ár 35-40 bani lenne, és most mitőlünk 65-70 banis áron megy ki egy tojás” - mondta, majd hozzátette, hogy hamarosan rendeződni fog az árhelyzet, akkor, amikor a tojástermelés ismét megfelelő szintű lesz Európában.

Kiszolgáltatva

Sokkal kevésbé optimista Anca Demian, a “Păstorul” Juh- és Kecskeféle Tenyésztők Bihar Megyei Egyesületének az ügyvezetője, aki szerint várható volt, hogy a helyi termelőket károsan érintő jelenségek következnek be az európai mezőgazdasági piac egységesülése nyomán. „Lassan-lassan eltűnik az összes kis-, és középtermelő, akik vagy eladnak mindent és elmennek az országból, vagy segélyből fognak élni. A hegyvidéki gazdák eddig száz juhval és négy tehénnel meg tudtak élni, most már nem tudnak. Nem létezik megfelelő törvényi háttér, ami védelmezze a romániai termelőket más európai országok termelőivel szemben” - fogalmazott, majd megjegyezte: „Hagytuk, hogy bejöjjön az országba az összes erős szupermarket és multinacionális vállalat, és mostmár mindenki tőlük vásárol.” A juh és kecsketenyésztők helyzetét nehezíti, hogy már nincs minden megyében vágóhíd. „Ma már nem engedik meg, hogy levágd a vágóhídon az állatot, és utána eladhasd a piacon, mint történt az régen. Most megvesszük a más országból behozott húst” - mondta Demian.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!