ERDON Országos hírek

2008.12.05. 10:15

Elhalasztják a nyugdíjemelést

<p>Bár Traian Basescu elnök is aláírta az I-es és II-es besorolású munkahelyek után járó nyugdíjpótlékot a Kormány csütürtökön egy sürgősségi rendelettel elhalasztotta megadását.</p>

A csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint a pótlékok megadásáról rendelkező törvény csak 2010 január elsejétől lép hatályba, vagyis az eredeti, az államelnök által is aláírt törvényben megszabott határidőnél egy évvel később. A Kormány egyszer már megtámadta a nyugdíjemelési törvényt az Alkotmánybíróságon, de ott elutasították a Kormány álal emelt kifogást.

Az eredeti türvény a Képviselőházban 173 szavazattal fogadták el szeptemberben, s mindössze 35-en szavaztak ellene, heten pedig tartózkodtak. Ebben még az áll, hogy az I-es és II-es munkacsoportban dolgozók nyugdíját 2009 január elsejétől emelik az illető munkacsoportban ledolgozott évek fügvényénben. A Kormány szerint viszont diszkriminatív elemeket tartalmaz a törvény és a nyugdíjemeléshez szükséges pénzalap sem létezik, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak, de az nem talált semmi alkotmányelleneset benne, a  pénzt a nyugdíjemelésre pedig a kormány dolga előteremteni, ez nem alkotmányossági kérdés, mondták.

Az elfogadott törvény szerint, melynek végrehajtását most 2010 januárjáig halasztotta a Kormány, az I-es nehézségi fokozatba sorolt munkahelyen dolgozóknak 50 százalékos nyugdíjemelés jár arra az időszakra, amennyit az illető fokozatban dogoztak le 201. április elsejéig. Ugyanilyen kritériumok alapján a II-es fokozatban dolgozók nyugdíja 25 százalékkal emelkedne. Ehhez persze újra kell számolni az érintettek nyugdíját, amire mostmár lesz idő 2010-ig.

Traian Basescu államelnök szerint a Nyugdíjpénztáraknak nincs elég pénzük arra, hogy jövő év januárjától megemelt nyugdíjakat fizessenek. Már az idén is majdnem 400 millió euróval kellett megpótolni költségvetésüket az állami költségvetésből, ahhoz, hogy ki tudják fizetnia  nyugdíjakat, jövőre pedig előreláthatólag 1,2-1,3 milliárd eurós állami támogatásra szorulnak, ahhoz, hogy ,indenki megkaphassa a jelenlegi szintű nyugdíját.

- Én a választási kampány idején is mondtam, hogy a nyugdíjpénztár összeomlott. Lehet, hogy a kelleténél keményebben fejeztem ki magam, de ismétlem: az az igazság, hogy a Nyugdíjpénztár már nem tud eleget tenni feladatának, az állami költségvetésből kell támogatni, mondta Traian Basescu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!