ERDON Országos hírek

2018.01.13. 10:27

Egyes román publicisták is bírálták az akasztással fenyegetőző román kormányfőt

A román parlamenti pártok és politikusok hallgatása közepette elsőként a bukaresti ellenzéki média két ismert publicistája emelt szót román részről Mihai Tudose kormányfő kijelentése ellen, aki akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

A román parlamenti pártok és politikusok hallgatása közepette elsőként a bukaresti ellenzéki média két ismert publicistája emelt szót román részről Mihai Tudose kormányfő kijelentése ellen, aki akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

 

Dan Tapalaga a jobboldali Hotnews.ro portálon pénteken közölt Kérj, bocsánatot, doktor úr című véleménycikkében úgy értékeli: a nemzetbiztonsági doktorátussal rendelkező román kormányfő meggondolatlan kijelentésével éppen azt a román nemzetbiztonságot veszélyeztette, amelyet vagdalkozásával védeni akart. "Nem kell nemzetbiztonsági doktorátus annak megértéséhez, hogy saját országod biztonságát veszélyezteted, ha kormányfőként akasztással fenyegetsz egy kisebbséget. Az egyedüli megoldás: szórj mielőbb hamut a fejedre, és kérjél bocsánatot" - tanácsolja a román kormányfőnek a Hotnews publicistája. Tapalaga szerint ahelyett, hogy a román külügyminisztérium kért volna magyarázatot Magyarország budapesti nagykövetétől arra, hogy egyes hírek szerint Orbán Viktor különmegbízottja közvetített az erdélyi magyar pártok között a közös autonómianyilatkozat kidolgozásánál, Tudose felelőtlen kirohanása miatt most mégis a román állam kapja az ütéseket.

A kormánnyal szemben szintén kritikus hangot megütő Digi24 hírtelevízió vendégeként Cristian Tudor Popescu publicista bírálta az akasztással fenyegetőző román kormányfőt. "Egyes újságok úgy tálalták, hogy Tudose jól asztalra csapott a magyaroknak. Hát nem: saját magát verte fejbe" - értékelte az elemző, aki helyeselte, hogy a kormányfő állást foglalt és elutasította, hogy autonómiáról tárgyaljon a magyar pártokkal, de elfogadhatatlannak nevezte az akasztást emlegető politikus nyilatkozatát. "Milyen partnerekre számíthat, milyen megbeszéléseket remél még Európában ezek után Románia miniszterelnöke? Erre nem gondolt?" - tette fel a műsorban a szónoki kérdést az ismert publicista.

A román média jelentős része csak pénteken fedezte fel Tudose nyilatkozatát, miután a magyar külügyminisztérium bekérette miatta Románia budapesti nagykövetét. A Realitatea hírtelevízió által szerda este telefonon kérdezett Mihai Tudose miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!