ERDON Országos hírek

2015.09.10. 15:49

Degeratu: „Moszkva küldi őket”

Nem először mondja, és – a tisztsége miatt – a szavai esetleg kicsit fajsúlyosabbnak tűnhetnek a szokásos összeesküvés-elméleteknél. Constantin Degeratu szerint Oroszország támad a menekültekkel.

Nem először mondja, és – a tisztsége miatt – a szavai esetleg kicsit fajsúlyosabbnak tűnhetnek a szokásos összeesküvés-elméleteknél. Constantin Degeratu szerint Oroszország támad a menekültekkel.

Másodszor is nyilvánosság elé lépett elméletével egy vezető romániai katonai szakértő, aki szerint a menekültválság mögött Moszkva áll, az orosz titkosszolgálatok szervezték meg az özönt, beépített együttműködőik révén sok embert arra sarkallva, hogy rohanják meg Európát. Tehát már nem először fejti ki ezt felelős romániai szakértő. Constantin Degeratu tábornokról van szó, aki a román hadsereg volt vezérkari főnöke. Ő a legmérsékeltebb romániai hírtelevíziónak, a Digi 24-nek adott interjúban ismételte meg azt, amit már máskor is hangoztatott: szerinte Oroszország támadja az Európai Uniót e válság révén, és igyekszik meggyengíteni, majd megroppantani az EU-t. Mégpedig a menekültek áradata nyomán előálló válság, a tanácstalanság és viták, majd a gazdasági és demográfiai nehézségek által.

Agresszió

A tábornok szerint „amit mostanság látunk, az egyfajta agresszió Európa ellen”. Így folytatta: „Több is, mint valószínű, hogy ezt a menekülthullámot, amit idén nyár óta látunk – és ami egy jól megtervezett útvonalon át jön, azaz Törökországon, Görögországon, Macedónián, Szerbián és Magyarországon át –, előre tudták egyes titkosszolgálatok, vagy, hogy úgy mondjam, politikai erők. Ez a menekülthullám nem csak egy fegyveres konfliktus természetes következménye, hanem világosan megszervezett művelet, egyfajta invázió, egyfajta agresszió, amely Európát célozza”. Degeratu tábornok hozzátette: „Én oda sorolom ezt, hogy ez a dolog egy eltúlzott mérvű válasz, egy hibridkonfliktusban, azaz Oroszország válasza a gazdasági szankciókra. Az orosz titkosszolgálatok már több mint 50 éve jelen vannak ebben a térségben…”

Mint ismeretes, az EU (de a rajta kívül eső más hatalmak is), hosszas habozás és óvatos diplomáciai próbálkozások után annak nyomán vezettek be gazdasági szankciókat Oroszország ellen, hogy utóbbi beavatkozott az Ukrajnában kirobbant konfliktusba, és katonai erővel kiszakított onnan több részt, illetőleg azóta is katonákkal segíti a harcoló szeparatistákat. Constantin Degeratu ezt az orosz agressziót is számos esetben bírálta régebben, valamint arra figyelmeztetett, hogy Putyinék itt nem állnak meg, hanem igyekeznek minél több területet a fennhatóságuk alá vonni. Szerinte Romániára is ellenségesen tekintenek, ugyanakkor céljuk a sokszor nem elég gyorsan és nem elég egységesen fellépő EU gyengítése.

Totális kudarc

Az ukrajnai fejlemények kapcsán már idén áprilisban jelezte egy nyilatkozatában, hogy az EU ismét túl lassú: „Lényegében az Európai Unió nem létezik abban, amit olyan profi erőfeszítésnek nevezhetnénk, melynek az Oroszország Ukrajna elleni agressziója által generált válság hatékony kezelése lenne a célja. Valójában az EU, mint politikai unió totális kudarcának vagyunk (tehetetlen) tanúi, hiszen az Unió közös biztonsági és védelmi politikát is feltételezett volna.” A konfliktus folytatásának fejleménye tehát a román katonai szakértő szerint a mostani menekültválság, amelyet az orosz titkosszolgálatok szítanak, erősítenek, és amely erőpróba az EU számára.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!