ERDON Országos hírek

2019.10.04. 08:58

Cseke Attila: Ragaszkodik az egyfordulós polgármester-választáshoz az RMDSZ

A szenátus közigazgatási szakbizottsága elutasította azt az USR-s (Mentsétek meg Romániát) javaslatot, hogy a polgármestereket ismét két fordulóban válasszák meg. Ellene szavazott a hat szociáldemokrata honatya és az RMDSZ-es Cseke Attila, és mellette csupán a liberális (PNL) és az USR-s szenátor.

A szenátus közigazgatási szakbizottsága elutasította azt az USR-s (Mentsétek meg Romániát) javaslatot, hogy a polgármestereket ismét két fordulóban válasszák meg. Ellene szavazott a hat szociáldemokrata honatya és az RMDSZ-es Cseke Attila, és mellette csupán a liberális (PNL) és az USR-s szenátor.Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak az nyilatkozta: a többéves tapasztalat alapján az RMDSZ álláspontja az, hogy nem támogatja a kétfordulós polgármester-választást, mert ez hátrányos azon partiumi és erdélyi magyar közösségek szempontjából, ahol jelenleg magyar a polgármester. Vannak ugyanis olyan települések, ahol a magyarok nincsenek többségben (mint például Margitta, Micske, Alsólugas vagy más megyében Szatmárnémeti), a polgármester most mégis magyar nemzetiségű, mert szakmailag hiteles és megfelelő. Ha viszont ismét bevezetnék a kétfordulós választást, akkor ezek a pozíciók veszélybe kerülnének, mivel általában a második fordulóban a különböző román politikai alakulatok összefognak a magyar jelölt ellen, ennek kvalitásaitól függetlenül, és értelemszerűen így az ő jelöltjük kerül nyerő helyzetbe, mert a románok többen vannak.

Megjegyezte: az RMDSZ ez irányú álláspontja már évek óta világos és változatlan, ezért semmi köze sincs egymáshoz annak, hogy ő és a hat szociáldemokrata szenátor ugyanúgy szavazott a szakbizottságban, mint ahogy ahhoz se, hogy most éppen milyen viszonyban van az RMDSZ a PSD-vel, vagy hogyan működtek együtt korábban. „Nem egyeztettünk tehát a szavazás előtt!” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor a politikus azt válaszolta azoknak, akik szerint veszélybe került a demokrácia amiatt, hogy nem lesz ismét kétfordulós a polgármester-választás, hogy az egyfordulós és kétfordulós választási típusnak is megvannak az előnyei és a hátrányai, de ennek alapján lehetne akár háromfordulós is, mert az még demokratikusabb. „Ez egy nagyon elvont kérdés, de nekünk pragmatikusnak kell lennünk, és azt kell néznünk, hogy melyik lehetőség eredményez több magyar polgármestert. Mi ezt akarjuk, számunkra ez a legfontosabb” – közölte Cseke Attila.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!