ERDON Országos hírek

2018.02.01. 11:36

Bocsánatot kért Mihai Tudose a székely zászlós kijelentése miatt

Nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose volt kormányfő a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban január 10-én tett kijelentése miatt.

Nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose volt kormányfő a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban január 10-én tett kijelentése miatt.

Facebook-bejegyzésében a volt miniszterelnök közölte: január 30-án megjelent az Országos Diszkriminációellenes Tanács előtt, hogy fejtse ki nézőpontját a január 10-én, egy televízióműsorban tett kijelentésével kapcsolatban. A szóban forgó nyilatkozatommal csak a hivatalos állami jelképek használatát szabályozó törvény tiszteletben tartásának szükségességéről óhajtottam kifejteni a véleményemet, valamint a köztisztviselők arra irányuló felelősségéről, hogy betartsák ezt a törvényt - írta Tudose a közösségi oldalra.

Bocsánatkérés

"Ez úton is szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni minden közösségtől vagy kisebbség tagjaitól, akik megsértve érezték magukat gyűlöletre vagy erőszakosságra való uszításként értelmezhető kijelentésem miatt. Ez az értelmezés nincs összhangban az általam vallott értékekkel és elvekkel, amelyek a közösségek közti párbeszédet és kölcsönös tiszteletet tartják szem előtt, elutasítva az intolerancia vagy gyűlöletkeltés minden formáját. Ez egy lecke volt számomra, amiből megtanultam, hogy a nyilvános megszólalásokkor sokkal nagyobb figyelemre és szigorúságra van szükség, elkerülendő az olyan értelmezéseket, amelyeket nem vállalok fel... - olvasható az exminiszterelnök által közzétett szövegben.

Január 10-én a Realitatea TV műsorában Mihai Tudose azt mondta az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös nyilatkozattal kapcsolatban, hogy nem kell túl nagy figyelmet szentelni a hasonló kezdeményezéseknek. Majd hozzátette: Anélkül, hogy minimalizálni vagy teljesen mellőzni próbálnám a témát, az a véleményem, hogy ebben az évben folyamatosan megpróbálnak majd piszkálni, hogy mi ugorjunk nekik, aztán meg ők nekünk, és így ez az év az egyetértés helyett a viszályok éve lesz. (...) Nem kell figyelmen kívül hagyni a három - idézőjelesen - nagy pártot (...), nem kell mellőzni őket, de nekem miniszterelnökként ugyanaz marad a hozzáállásom, mint akkor, amikor zászlót akartak kitűzni tudom is én, milyen napon. Én akkor világosan elmondtam, ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke ezt követően kijelentette: Mihai Tudose akkori miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a fenti kijelentését. Az RMDSZ-elnököt bevallása szerint sokkolta, amit Tudose az autonómia kapcsán mondott. Az Európai Unióban nem maradhat tisztségben az a miniszterelnök, aki hasonlókat mond. Nem maradhat következmények nélkül az eset, a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik" - mondta akkor Kelemen.

Január 15-én Mihai Tudose árnyalta a vitatott kijelentést. "Nagyon világosan fenntartom véleményemet, mint román ember, hogy Románia területi egysége semmilyen szinten, még baráti vitában sem képezheti alku tárgyát. Nem lehet Románia egy részének autonómiájáról beszélni. Amikor arról beszéltem, hogy ha a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is, akkor az állami hatóságokra utaltam, akiknek be kell tartatniuk a törvényt, és mandátumaik fognak a zászló mellett lobogni, ha nem tartják tiszteletben a törvényeket. Erről volt szó, nem politikusok akasztásáról" - nyilatkozta január 15-én Tudose.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!