ERDON Országos hírek

2008.04.03. 17:40

Be kell tartani az uniós szabályozást!

<p>Azok a magyar állampolgárok, akik Romániából települtek Magyarországra, és 2007-et követően, Románia EU-csatlakozása után mentek nyugdíjba, a mai napig nem kapják meg a Romániában ledolgozott évekre járó nyugdíjukat, írta Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.</p>

Mint megállapította, a román nyugdíjszervek eljárása rendkívül lassú, a román félnél a nyugdíj-megállapítás és a folyósítás megkezdése késik. Gál Kinga ezügyben egyszerre fordult a Magyar Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterhez, valamint az Európai Unió illetékes biztosához. Mind Lamperth Mónika, mind a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság ismerte a most már több ezerre tehető megoldatlan nyugdíjesetek problémáját, ugyanakkor jelezték, hogy az ügy a román partnerszervek hatáskörébe tartozik, befolyást az ügyekre nem tudnak gyakorolni.
Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős EU-biztos - Gál Kinga megfogalmazása szerint: "homályos válaszában" - elismerte Románia kötelezettségét a "szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó közösségi rendelkezések betartását illetően". Gál Kinga szerint célszerű a kérdést minél előbb felvetni a román-magyar kormányülésen, illetve az Európai Bizottság szintjén. A brüsszeli bizottságnak - vélekedett - figyelmeztetnie kell Romániát alapvető kötelezettségeinek betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!