ERDON Országos hírek

2008.10.06. 14:20

Basescu szerint a román kormány és parlament túl kevés pénzzel támogatja a határon túli románokat

<p>Túl kevés pénzt fordítanak a határon túli románokra - így bírálta Traian Basescu román államfő a bukaresti kormányt és parlamentet, miután román vendégmunkásokkal találkozott Spanyolországban.</p>

Az államfőt hétfőn a román sajtó és hírügynökségek egyaránt idézték. Basescu szerint a kormány és a parlament nem tesz eleget a törvényben is vállalt kötelezettségeinek, és jelentős mértékben csökkentette a külföldön élő románok támogatására kiutalt pénzösszeget. Közölte: 2007-ben a Határon Túli Románok Hivatala még 20 millió lejt (5,1 millió eurót) utalt ki az ország határain kívül élő román közösségeknek, 2008-ban azonban csak 1,4-1,5 millió eurót folyósítottak.

"Ennyit érdemelnek a politikusok szerint a határon túli románok?" - mondta Basescu emlékeztetve arra, hogy a román vendégmunkások évente 7 milliárd eurót küldenek haza otthonmaradt családtagjaiknak. Băsescu rámutatott: javasolni fogja a következő kormánynak, hogy szervezze újjá a Határon Túli Románok Hivatalát, és építse be ennek szerkezetébe azokat a szervezeteket, amelyek kapcsolatot tartanak fenn a határon túli románokkal.

A külföldön élő románokat arra kérte, legyenek egységesek, érdekvédelmi szervezeteik pedig hatékonyabb együttműködésre törekedjenek. Basescu példaként a romániai magyarságot említette, amelynek érdekvédelmi szervezete - mint mondta - nem kormányozhatott volna, a parlamentben pedig nem lett volna olyan erős a hangja, ha a magyarok nem őrizték volna meg egységüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!