ERDON Országos hírek

2017.07.12. 13:56

Az új román kormány eláll a bevétel alapú társasági adó bevezetésétől

A román kormány nem vezeti be a cégek bevételét alapul vevő új adónemet, kiszámítható adópolitikára törekszik, az államháztartási hiányt a GDP három százaléka alatt tartja - szögezte le Mihai Tudose miniszterelnök kedden Brüsszelben a sajtónak, miután első hivatalos külföldi útján az Európai Unió vezetőivel tárgyalt.

A román kormány nem vezeti be a cégek bevételét alapul vevő új adónemet, kiszámítható adópolitikára törekszik, az államháztartási hiányt a GDP három százaléka alatt tartja - szögezte le Mihai Tudose miniszterelnök kedden Brüsszelben a sajtónak, miután első hivatalos külföldi útján az Európai Unió vezetőivel tárgyalt.A román miniszterelnök leszögezte, hogy a bukaresti kormány letett a bevétel alapú társasági adóról, erről megbeszélésükön Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt is biztosította, akivel egyetértett abban, hogy nem szabad egy konkrét probléma megoldása miatt a korrekt vállalkozások működését veszélybe sodorni. Románia azonban mindenképpen érvényt akar szerezni annak az uniós irányelvnek, amelynek értelmében a nyereséget a megtermelése helyén kell adóztatni - hangoztatta a román kormányfő.

Az új, a nyereség helyett az üzleti forgalomra alapozó adónem bevezetése a június végén beiktatott Tudose-kabinet programjában szerepel. Az elképzelést a román vállalkozók és a külföldi befektetők is ellenkezéssel fogadták. A jobboldali Klaus Iohannis államfő is élesen bírálta a szociálliberális kormány váratlan adópolitikai terveit, felszólította a koalíciót, hogy hagyja abba "ezt az adópolitikai ugrabugrálást".

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea korábban azzal indokolta az új adónem szükségességét, hogy a román piacon tevékenykedő multinacionális cégek nagyon alacsony nyereséget könyvelnek el, és gyaníthatóan nem adóznak az országban megtermelt haszon után.

Dragnea szerint valószerűtlen, hogy csak "a tehetségtelen", nyereséget termelni képtelen befektetők telepedtek meg Romániában, de ha így lenne, akkor tenni kell valamit, hogy "segítsenek" nekik nagyobb nyereséget termelni.

Tudose már beiktatása napján leszögezte, hogy nem hoz adópolitikai döntéseket alapos hatástanulmány nélkül, most a belföldi és nemzetközi nyomás hatására teljesen fel is adta a kormányprogram egyik legjelentősebb adópolitikai újítását.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!