ERDON Országos hírek

2008.11.23. 11:40

Az államfő arra buzdítja a lakosságot, hogy hazai termékeket vásároljon

<p>Traian Basescu román államfő arra buzdította a lakosságot, hogy román termékeket fogyasszon és Romániában gyártott járművekkel közlekedjen.</p>

Az államfő a kereslet csökkenése miatt nehézségekkel küzdő romániai gyárakat látogatja sorban. Ploiestien keresett fel egy olajkitermelési eszközöket gyártó vállalatot, majd Kolozs megyében találkozott a finn Nokia üzem vezetőségével és az ottani dolgozók érdekeit védő szakszervezeti vezetőkkel. Látogatásán hangsúlyozta, hogy maga is példát akar mutatni e téren, ő is "hazai" román termékeket vásárol ezután, és ő is hazájában gyártott gépkocsit fog csak vezetni. A hatását Romániába is éreztető nemzetközi pénzügyi válság következtében októberben a cégek több mint 4200 dolgozót bocsátottak el. A román munkaerő-foglalkoztatási hivatal adatai szerint ez két és félszer több elbocsátást jelent, mint amennyit eredetileg a vállalkozások terveztek.    Basescu cáfolni igyekezett azt a román termelők által hangoztatott véleményt, miszerint a bevásárlóközpontokban "nagyítóval kell keresni" a román élelmiszereket. Az államfő szerint ez nem igaz, ugyanis az általa látogatott hipermarketben a termékek 85 százaléka román termék. Példaként említette, hogy az előző este Romániában gyártott vajat vásárolt.

Az államfői példamutatás részben visszhangra is találhat a lakosság körében, ugyanis az Evenimentul Zilei című napilap által idézett Nielsen piackutató intézet felmérése szerint a románok 53 százaléka előnyben részesíti a Romániában gyártott élelmiszereket. Cristian Parvan, a román üzletemberek egyesületének főtitkára is úgy véli, hogy például a román felvágottak több természetes nyersanyagból készülnek, mint a külföldről behozottak, ezért ízletesebbek. A lap összeállítása szerint azonban az élelmiszereket leszámítva, egyéb román termékek nem tudják fölvenni a versenyt a külföldiekkel. A felmérés szerint például a piperecikkek esetében a románoknak csak a 22 százaléka kedveli a Romániában gyártott testápoló szereket, 57 százalékuk pedig inkább a külföldieket választja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!