ERDON Országos hírek

2015.01.28. 13:13

Átadták Romániában a holokauszt-túlélőknek adományozott állami kitüntetéseket

Klaus Iohannis román államfő átadta kedden azokat az állami kitüntetéseket, amelyeket holokauszt-túlélőknek adományozott az auschwitzi koncentrációs táborban átélt szenvedésük előtti mély tisztelete jeléül.

Klaus Iohannis román államfő átadta kedden azokat az állami kitüntetéseket, amelyeket holokauszt-túlélőknek adományozott az auschwitzi koncentrációs táborban átélt szenvedésük előtti mély tisztelete jeléül.

A román elnök a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát adományozta Asztalos Erzsébetnek, Mármor Mártának, Székely Lászlónak, Tusa Etelkának, a nagyváradi Bóné Gabriellának és Braun Viorának, illetve Diamantstein Zsuzsannának. Az utóbbi három kitüntetett személyesen vette át az elismerést az elnöki hivatalban rendezett szertartáson (képünkön).

Klaus Iohannis rámutatott: a román nemzet nem ódzkodik attól, hogy nyíltan beszéljen a felelősség, a bűnrészesség kérdéséről, és megértette, hogy fel kell lépnie a feledés, valamint az intolerancia minden formája ellen. Mint mondta: a hallgatás, a gyilkosságok elfogadása, a gyűlölettel szembeni érzéketlenség is hozzájárultak ahhoz, hogy lehetővé vált a népirtás.

"Az itt élő zsidók, akiket az Antonescu-rezsim Transznisztriába, vagy a horthysta hatóságok Auschwitzba deportáltak, az antiszemita, fajgyűlölő, bűnös diszkrimináló politika áldozatai voltak (...) Románia - mindazzal, amit az utóbbi évtizedben tett a holokauszt megismeréséért - megtanulta a történelem leckéjét, megértette, hogy fel kell lépnie a feledés és az intolerancia, fajgyűlölet, antiszemitizmus és idegengyűlölet minden formája ellen" - hangoztatta a kitüntetések átadása alkalmával a román államfő.

Klaus Iohannis szent kötelességének nevezte, hogy Románia elnökeként megvédje a holokauszt áldozatainak emlékét és érvényt szerezzen a történelmi igazságnak.

Az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 70 évfordulója, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a bukaresti külügyminisztériumban is megemlékezést rendeztek.

A román állam csak a NATO-hoz való csatlakozás előtt a kétezres évek elején ismerte el a Ion Antonescu vezette kormány felelősségét több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidó megölésében az 1941-44-es időszakban. Október kilencedike, a bukovinai deportálások kezdetének napja pedig 2004 óta a holokauszt romániai emléknapja.

A romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet egy tavalyi közleménye szerint 1944 májusában 132 ezer zsidót deportáltak Auschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből.

A második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában. A holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak a túlnyomó többsége az utóbbi hét évtizedben elhagyta az országot. A 2011-es népszámláláson 3500-an vallották magukat zsidónak Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!