ERDON Országos hírek

2011.01.17. 12:49

Algocalmin csak receptre

<p>Hamarosan receptre lesz szükségünk ahhoz, hogy Algocalmint, vagy bármilyen, azonos hatóanyagú gyógyszert vásároljunk. Az illetékesek így próbálják mérsékelni a hazai fogyasztást.</p>

Februártól állítólag már csak receptre fogják kiadni a hazai patikákban a metamizol alapanyagú gyógyszerket. Ezek közül a legismertebb az Algocalmin, de még legalább tíz, hasonló összetételű, de különböző gyógyszergyárak által készített, s különböző nevet viselő gyógyszer került piacra az utóbbi években Romániában (pl. Algozone, Novocalmin, Algoblock).

Veszélyek

Az Algocalmin tablettákat már elvileg ősz óta csak receptre lehet kiadni, tudtuk meg Eugenia Hamza gyógyszerésztől, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium vezetőjétől (a fiolákat már korábban is csak receptre lehetett kiváltani). Viszont érdekes módon a jogszabály mostanáig nem vonatkozott az összes többi, hasonló összetételű gyógyszerre. Ez igazságtalan volt az Algocalmin gyártójával szemben, mondta a gyógyszerész, s a nemsokára életbelépő újítás pont ezt a helyzetet hivatott megszűntetni.

A gyógyszerészkollégium elnöke elmondta: bár még egyetlen konkrét esetről sem hallott, a metamizolt főleg azért tartják veszélyesnek, mert agranulocitózist okozhat, s pont ilyen elgondolásból próbálják korlátozni a fogyasztását. Agranulocitózis akkor áll fenn, ha a fehérvérsejtek egy bizonyos típusa, a granulociták jóval alacsonyabb számban vannak jelen a szükségesnél, illetve teljesen elpusztulnak. A betegség hirtelen, magas lázzal jelentkezik, s kezeletlenül akár órákon belül a beteg halálát okozhatja, áll a szakirodalomban. A szájüregi fekélyek is utalhatnak agranulocitózisra. Súlyos esetekben a szervezet védekezőrendszere annyira legyengül a granulociták hiánya miatt, hogy a felszaporodó mikroorganizmusok vérmérgezést okozhatnak. Ilyenkor jóformán csak az erős, kombinált antibiotikumos kezelés, s az infúzión keresztüli táplálás mentheti meg a beteg életét. Amennyiben a beteg a szepszist túléli, a csontvelőműködés helyreállhat - sajnos ez a ritkább eset, állítják a szakértők.

Túl népszerű

A metamizol által okozott agranulocitózis váratlanul jelenhet meg, nem függ az adagtól és a kezelés alatt bármikor jelentkezhet, olvasható az Algocalmin tabletták használati utasításán. Európai kimutatások szerint egymillió esetben mindössze egyszer fordul elő agranulocitózis a metamizol tartalmú gyógyszerekkel folytatott kezelés nyomán, viszont Romániában ezek a gyógyszerek a legnépszerűbbek közé tartoznak, egy főre napi fél tabletta jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!