ERDON Országos hírek

2010.07.28. 13:27

A román államháztartási hiány megfelel az IMF-el vállalt kötelezettségeknek

<p>Az idei első félévi román államháztartási hiány mértéke megfelel a Románia által a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalt kötelezettségeknek - közölte szerdán a román pénzügyminisztérium.</p>

A szaktárca szerint az első hat hónap után a hiány értéke eléri a 18,07 milliárd lejt (4,25 milliárd euró), ami az IMF és a román kormány által közösen megállapított 18,20 milliárd lej (4,28 milliárd euró) célérték alatt van. A kiadások az előzetes becslésekhez képest 4 százalékkal nőttek, és elérték a 95,30 milliárd lejt (22,42 milliárd euró). A bevételek 0,1 százalékkal maradtak el a remélt szinttől, így 77,20 milliárd lej (18,16 milliárd euró) folyt be a költségvetésbe az év első hat hónapjában.
Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter azonban hétfőn megerősítette újságírói kérdésre válaszolva, hogy Romániának továbbra sem sikerült az IMF által kért szintre csökkenteni a román állam által még ki nem fizetett kiadások nyomán keletkezett adósságok szintjét, ezért Bukarest újabb haladékot kér ezen a téren.
Jelenleg Romániában tartózkodik az IMF küldöttsége, amely a Bukarest által tavaly márciusban kötött hitelegyezmény ötödik felülvizsgálatát végzi. Ennek tétje az, hogy Románia megkapja-e az IMF-hitel hatodik, több mint 900 millió euró részletét, vagy sem. Az IMF kétszeri puhítás után a hazai össztermékhez (GDP) képest 6,8 százalékos államháztartási hiánycélt engedélyezett Romániának 2010-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!