ERDON Országos hírek

2018.10.01. 14:41

A Moldvát Bukaresttel összekötő autópálya megépítését sürgette az államfő az egyetemi tanévnyitó ünnepségen

A Moldvát Bukaresttel összekötő autópálya megépítését sürgette Klaus Iohannis államfő az öt iaşi-i állami egyetem által a nemzeti színházban tartott tanévnyitó ünnepségen.

A Moldvát Bukaresttel összekötő autópálya megépítését sürgette Klaus Iohannis államfő az öt iaşi-i állami egyetem által a nemzeti színházban tartott tanévnyitó ünnepségen.

Az államfő beszédében rámutatott, elengedhetetlenül fontos egy olyan autópálya megépítése, amely összekötné Moldvát az ország többi részével.

"Megengedhetetlen, hogy hat órát vegyen fel vonattal a Bukarest és Iaşi közötti táv megtétele, sokkal több időt, mint húsz évvel ezelőtt" - hangoztatta Iohannis.

Az elnök rámutatott, innováció és kutatás terén is visszafelé halad az ország. "Változnak az idők, és az lenne a természetes, ha felkészülten érnének bennünket ezek a változások. A valóság azonban sajnos azt bizonyítja, hogy ez nem így van. Kutatás és innováció terén például visszafelé haladunk azon módosítások miatt, amelyek megállíthatják a gazdaság versenyképességének növekedését, és hosszú távon negatívan befolyásolhatják a társadalmi jólétet" - fogalmazott beszédében Iohannis, hozzátéve, a törvényalkotás kiszámíthatatlansága és a világos oktatási irányvonal hiánya sarkallta arra, hogy elindítsa a Művelt Románia elnevezésű projektet, amelynek következtetéseit rövidesen ismertetik.

Az államfő ugyanakkor hangsúlyozta, elvárja az egyetemektől, hogy legyenek kreatívak, aktívak és vállalják fel a fiatalok felkészítésének felelősségét, hiszen nekik kell majd jó irányba megváltoztatniuk Romániát.

"Arra bátorítom a tanárokat, kutatókat, diákokat egyaránt, hogy tekintsék az egyetemet a párbeszéd, a konstruktív ötletverseny terének, ahol a tolerancia és a mások értékei iránti tisztelet magától értetődő. Sikert kívánok terveik kivitelezéséhez, legyen megvalósításokban gazdag az új egyetemi év" - zárta beszédét Klaus Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!