ERDON Országos hírek

2015.01.08. 11:24

A jegybank kész beavatkozni

Mugur Isărescu kormányzó szerint a Román Nemzeti Bank (BNR) készen áll arra, hogy gyorsan beavatkozzon abban az esetben, ha a bankközi piacon egyensúlytalansági helyzetek lépnek fel.

Mugur Isărescu kormányzó szerint a Román Nemzeti Bank (BNR) készen áll arra, hogy gyorsan beavatkozzon abban az esetben, ha a bankközi piacon egyensúlytalansági helyzetek lépnek fel.Mugur Isărescu arra hívta fel a figyelmet: tavaly is így történt, amikor a lej nem értékelődött le jelentősen, csupán veszített a korábbi értékéből, meglátása szerint pedig 2015-ben az egyensúlyi zónában marad. A román jegybank vezetője ugyanakkor egy nyilatkozatában Görögországnak az euróövezetből való esetleges kilépésére reagálva úgy fogalmazott: a lej egy „élő” fizetőeszköz, és reagál a pénzügyi világban történő változásokra, ahol egyensúlytalanság is felléphet, mint például tavaly decemberben. „A pénzügyminisztérium masszív kifizetéseket eszközöl, több lej jelenik tehát meg a piacon. Továbbra is fel vagyunk készülve azonban arra, hogy gyorsan reagáljunk, akár emocionális okokra visszavezethető egyensúlytalanság esetében is”- hangsúlyozta. Hozzátette: jelenleg semmi sem utal arra, hogy a valutaárfolyam jelentős ingadozása várható az elkövetkezendő időszakban, mivel a folyó fizetési mérleg hiánya kicsi és fedezve van a közvetlen külföldi befektetések által. Egyébként pedig a jegybank beavatkozása egyensúlytalansági helyzetekben érthető, bár nincs árfolyamcélja, és az öt százaléknál kisebb mozgás nem befolyásolja a monetáris politikáját. Megítélésében ugyanakkor 2014-ben sem volt a szó a lej leértékelődéséről, hiszen noha az év elején az euróhoz viszonyítva 4,52-ről 4,38-ra esett vissza, március és október között 4,40 és 4,44 között stabilizálódott, majd felkúszott 4,48-ra. A Román Nemzeti Bank által szerdán közzétett hivatalos árfolyam szerint a lej 0,22 banit vesztett értékéből, vagyis 1 euró 4,4960 lejt ért.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!