ERDON Országos hírek

2014.02.05. 16:21

Az EBESZ szakértői bizottságával találkozott az RMDSZ főtitkára

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának a tanácsadói tettek tájékozódó látogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári székházában - közölte szerdai hírlevelében az RMDSZ.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának a tanácsadói tettek tájékozódó látogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári székházában - közölte szerdai hírlevelében az RMDSZ.

A közlemény szerint a tájékozódás Astrid Thors kisebbségügyi főbiztos február második felére tervezett romániai látogatásának az előkészítését szolgálta. A megbeszélések napirendjén az RMDSZ nemzetpolitikai, a decentralizációval kapcsolatos, illetve az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó alkotmánymódosító javaslatai, valamint a magyar kisebbséget érintő kulturális, nyelvhasználati és oktatási kérdések szerepeltek.

Az EBESZ szakértői számára Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára foglalta össze a szövetség alkotmánymódosítással elérhető céljait. Ezek között Románia nemzetállami önmeghatározásának a törlését, a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezőként való elismerését, a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvként történő elismerését említette.

Kovács Péter elmondta, az RMDSZ támogatja a kisebbségek arányos jelenlétét az állami intézményekben, valamint szorgalmazza a helyi autonómia intézményesítését a helyi önkormányzatok által, és hibának tartaná a jelenlegi fejlesztési régiók adminisztratív hatáskörrel való felruházását.

"Az anyanyelv védelme és szabad használata olyan kulcsfontosságú kérdés, amelyben az RMDSZ semmiféle engedményt nem hajlandó tenni. A Szövetség az elmúlt 24 évben megteremtette a törvényes feltételeit annak, hogy a romániai magyar közösség szabadon használja az anyanyelvét, valamint nemzeti szimbólumait és jelképeit, azonban sok esetben a törvény alkalmazása akadozik" - idézte a közlemény Kovács Pétert.

Az RMDSZ főtitkára azt is elmondta, a szövetség kivitelezhetetlennek tartja és nem támogatja a májusi európai parlamenti választások és az alkotmány módosításáról szervezendő népszavazás összevonását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!